Novi pravilnik o igralištima: POVREDU DETETA U PARKU PLAĆAĆE OPŠTINA

Vesti

22.04.2018

20:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za povredu deteta na ljuljašci, klackalici ili nekom drugom neispravnom mobilijaru ubuduće će odgovarati isključivo vlasnici igrališta, što su u Srbiji većinom lokalne samouprave. To znači da će roditelji od opština moći da traže i odštetu u slučaju da njihovi mališani zadobiju prelom tokom igre u parku.

RepublikaFoto: Tanjug/Sekretarijat za informacije
Rasprava: Pravilnik o bezbednosti igrališta biće gotov do 25. maja.

Ovo predviđa novi pravilnik o bezbednosti dečjih igrališta, koji će biti gotov do 25. maja. Novi propisi nalažu i da oprema na igralištima mora da bude od prirodnih materijala u kombinaciji s plastikom, a sprave za igru neće smeti da budu više od tri metra, najavio je pomoćnik ministra privrede Aleksandar Starčević.

3 metra sme da bude najviša sprava

NE POSTOJE PROPISI

- U Srbiji trenutno ne postoji propis kojim se detaljno definiše kakva oprema na igralištima za decu mora da postoji. Sada će ovim pravilnikom tačno biti određeno mesto gde mogu da se nalaze dečja igrališta, biljke koje se nalaze na njima, ali i eventualno postavljanje ograda ukoliko se radi o zonama u blizini saobraćajnica. Na ulazu će biti postavljene informativne table sa svim podacima o igralištu i nazivom vlasnika. Nova igrališta biće u skladu sa najvišim evropskim standardima - navodi Starčević.

RepublikaFoto: Tanjug/Sekretarijat za informacije

Nova pravila neće važiti samo za buduća igrališta, već podjednako i za ona koja su već izgrađena. Stari dečji parkovi takođe će morati da budu preuređeni po novim standardima i imaće rok od dve do pet godina da se postepeno modernizuju.

Biće određeno mesto gde igrališta mogu da se nalaze, materijali od kojih se prave sprave, pa čak i biljke koje tu mogu da se sade

Aleksandar Starčević, pomoćnik ministra privrede

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ

ISPRAVNOST SPRAVA

Gordana Plemić, predsednica Udruženja Roditelj, koje učestvuje u radnoj grupi za izradu pravilnika, kaže da je veoma važno što će se konačno znati ko je zadužen da brine o ispravnosti dečjih sprava za igru jer će tako i odnos prema igralištima biti odgovorniji.

Roditelji će od opština moći da traže i odštetu u slučaju da njihovi mališani zadobiju prelom tokom igre u parku

- Dešava se da se deca udare, pa čak i da se ozbiljnije povrede zbog neispravno postavljenih mobilijara i nepravilnih podloga. Roditelji do sada nisu znali kome da se obrate kada se dete tako povredi i zato nam je vrlo važno da na svakom parku ubuduće stoje table na kojima će pisati ko je vlasnik i kome možete da prijavite štetu. Očekujemo da će to da uvede neki red i da će igrališta biti bezbednija nego do sada - ističe Plemićeva.

Javne rasprave o pravilniku održaće se od 10. do 25. maja u Zrenjaninu, Kragujevcu, Užicu i Beogradu, a očekuje se da pravilnik bude usvojen u junu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading