BURA U SPC: Grigorije po kazni odlazi u Nemačku!

Autor:

Vesti

10.05.2018

16:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vladika Grigorije napušta Trebinje po kazni i seli se u Frankfurt, gde će preuzeti tamošnju eparhiju. Eparhiju zahumsko-hercegovačku i primorsku vodiće ubuduće jeromonah Dimitrije Rađenović, odlučio je preksinoć Sinod SPC.

RepublikaFoto: youtube.com/N1
Nezadovoljan: Vladika Grigorije

Odluku o smeni i premeštaju iz Hercegovine u Nemačku vladika Grigorije prihvatio je uz veliko negodovanje i bes, bio je iznenađen i nije to očekivao, saznaje Srpski telegraf. Da je u pitanju sankcija nepoćudnog vladike, a ne njegovo unapređenje, svedoči i činjenica da je to rešenje lično predložio patrijarh srpski Irinej, koji, prema izvoru našeg lista, na sednici Sinoda nije krio da se radi o kazni.

Eparhija frankfurtska i sve Nemačke, naime, pravo je osinje gnezdo SPC kroz koje su poslednjih godina prošla trojica vladika - Lavrentije, Konstantin i Sergije i nijedan se tamo nije dugo zadržao. Grigorije je na kraju prihvatio premeštaj jer nije imao drugog izbora. Bio je ljut i na mitropolita Amfilohija, od koga je očekivao da stane u njegovu zaštitu, ali ovome to nije palo na pamet.

Vladika bio besan na Amfilohija jer ga nije zaštitio

- Da je odbio, Sinod bi Grigoriju u Eparhiju zahumsko-hercegovačku poslao finansijsku inspekciju, a pošto se pretpostavlja kakav bi bio izveštaj te komisije, vladiki bi sledovala prinudna penzija - kaže izvor Srpskog telegrafa.

On podseća na to da je Grigorije svoju eparhiju svojevremeno zadužio tri miliona evra za razne projekte, neke crkvene objekte stavio je pod hipoteku i sve je teže otplaćivao dugove.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
bahato

10.05.2018 21:39

Mnogo je bahatosti kod nasih svestenika i vladika. Ako je patrijarh hteo da ga kazni trebalo je da ga posalje na Kosovo i Metohiju da sluzi ili u neku siromasnu eparhiju, zapadnoevropska je vrlo bogata zato tamo vladaju svestenici. Red ce napraviti tek kad sve svestenike iz zapadnoevropske eparhije posalju u neke siromasne parohije a tamo postave potpuno novo svestenstvo. Ovi danas se ponasaju kao da su im parohije dedovi ostavili u miraz. Ne samo po evropi vec uopste, pohasa zavladala medju svestenstvom.

Marija

11.05.2018 09:37

@bahato - Bravo. Pravo u centar. Rekoste suštinu. I samo treba dodati: 1. Rodonačelnik srpske eparhije sa sedištem u Nemačkoj je vladika Lavrentije Trifunović. Tamo je bio od 1969. do 1989. godine kada je povučen pod pritiskom tadašnjeg sveštenstva i civilnih srpskih funkcionera u srpskim crkvenim opštinama u toj eparhiji. I premešten da stoluje u Šabac, na čelu šabačko'valjevske eparhije. 2. Vladika Konstantin Djokić bio je sledeći srpski episkop, ustoličen je u Nemačkoj 1992. godine i tamo bio do 2013. kada mu je, na inicijativu njegovih potčinjenih, poslata sinodska financijska inspekcija, uklonjen je pod sumnjom za neregularno financijsko poslovanje i prinudno penzionisan. Iza vladike Konstantina u crkvenoj kasi i na crkvenom bankovnom kontu u Nemačkoj ostalo oko milion evra. Prihodovano od priloga i tzv kirhe štojera ( dobrovoljnog crkvenog poreza, parohijala) 3. Patrijarh Irinej Gavrilović bio je zatim jednu godinu privremeni upravnik (administrator) srpske eparhije u Nemačkoj. 4. Vladika Sergije Karanović stolovao je, zatim, u Nemačkoj od 2014. do 2017. godine kada je uklonjen otuda. U medjuvremenu se požalio patrijarhu da ga sveštenici uveliko ogovaraju i unižavaju, preko društevin mreža i interneta. A na taj problem je vladika Sergije i sam javno ukazao u jednoj od svojih prazničnih poslanica. 5. Posle Sregija Karanovića, godinu dana eparhijom u Nemačkoj privremeno upravlja vladika Andrej Ćilerdžić, inače episkop srpski u Austriji. Iako je rodjen u Nemačkoj i sin starog tamošnjeg srpskog sveštenika Dobrivoja (odavno pokojnog), ni vladika Andrej nije slavno prošao. Na njega su, u Nemačkoj, posle bogosluženja, u crkvi neki civili čak i fizički nasrtali. 6. Imajući sve ovo u vidu vladiki Grigoriju će tamo zaista biti neophodna velika Božja pomoć. Ako se zna da se stalni episkop, po crkvenim kanonima, na tron eparhije postavlja doživotno, niko od dosadašnjih nije uspeo da se dugo održi. Jedino su vladike Lavrentije i Konstantin službovali oko 20 godina i uspeli da steknu nemačku penziju.