Novi dokazi o pljačkanju BPŠ: BIVŠI DIREKTOR OJADIO ŠKOLU

Autor: J. D. J. - M. M. L.

Vesti

27.07.2018

18:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kreatori hajke koja se već neko vreme vodi protiv direktora Beogradske poslovne škole (BPŠ) Đure Đurovića napadaju ga zbog plate i sina Slobodana, koji je zaposlen samo kao asistent, pokušavajući u stvari da sakriju da su sami na ime plata za tri godine uzeli na stotine hiljada evra i da su zaposlili sopstvenu decu na profesorska mesta bez odgovarajućih diploma. Neki od tako zaposlenih i danas rade u školi...

Foto: Srpski telegraf

Zarade bivšeg direktora Ilije Samardžića i trojice njegovih pomoćnika - Luke Filipovića, Slobodana Vučićevića i Dragiše Ranđića - školu su godinama koštale gotovo 300.000 evra neto na godišnjem nivou, odnosno ukupno gotovo 900.000 evra (dokument u prilogu) tokom tri godine mandata. Za sve to vreme, dok su punili džepove, nisu prstom mrdnuli da bi razvijali školu. Na primer, nisu akreditovali nijedan studijski program kako bi unapredili poslovanje škole.

RepublikaFoto: youtube.com/Beogradska poslovna škola - Visoka škola strukovnih studija

CRNA ČETVORKA ZA TRI GODINE UZELA 900.000€ NA IME PLATA

JA TEBI, TI MENI...

Vrtoglave zarade očigledno im nisu bile dovoljne, pa su, pored toga, našli uhlebljenje za svoju decu sa sumnjivim diplomama. Kada ih je raskrinkao, Đurović se našao na meti nezapamćene prljave kampanje.

U školi su tako i danas zaposlena dva sina bivšeg direktora Samardžića, jedan kao profesor, drugi u administraciji, a obojica su se školovala u BPŠ za vreme tatinog mandata. Zajedno, porodica Samardžić je za vreme dok je školom direktorovao tata Ilija (2011-2013), inkasirala gotovo pola miliona evra. Dalje, sin Slobodana Vučićevića sa završenim osnovnim studijama geografije predaje menadžment. Iako je inspekcija Ministarstva prosvete još za vreme dok je školu vodio Samardžić utvrdila da Vučićevićev sin ne ispunjava uslove za izbor, on i danas predaje u školi.

Bio sam profesor te škole, promenio pet direktora i moram reći da je Đurović ubedljivo najbolji - Milovan Živković, član Saveta BPŠ ispred Vlade Srbije

Donedavno je, takođe, u školi bio zaposlen sin Luke Filipovića, ali je pre nekoliko meseci utvrđeno da je višak, pa mu radni odnos nije produžen. Inače, dvoje Filipovićeve dece završilo je BPŠ, mada ni dana nisu proveli u školi.

Dragiša Ranđić nije zaposlio decu, ali je godinama "honorarno" zarađivao od prodaje ispita. Kada je sadašnje rukovodstvo to otkrilo, ispraćen je u penziju sa otpremninom od 32.000 evra. Ranđić je, inače, doktor mašinstva, a 15 godina je predavao marketing, mada ne postoji student koji bi posvedočio da je ikada održao makar jedno predavanje.

Bivši čelnik upisao sina sa diplomom auto-mehaničara

Kakve je marifetluke činio prethodni rukovodeći kadar BPŠ pokazuje i to što je Ilija Samardžić sredio da njegov sin Nikola u isto vreme studira na prvoj godini BPŠ, sa diplomom auto-mehaničara, pohađa četvrti razred gimnazije na Dedinju i bude zaposlen u Visokoj poslovnoj školi u Blacu (redakcija poseduje sva dokumenta o tome).

RepublikaFoto: pixabay.com

Gle čuda, sa školom u Blacu Samardžić je imao ugovor po kojem je tamo predavao. Istovremeno, direktorki škole u Blacu Ružici Stanković obezbedio je ugovor sa BPŠ, što joj je donelo honorar od 60.000 evra za nekoliko godina. A, kao protivuslugu što mu je zaposlila sina, Samardžić je zaposlio sina Ružice Stanković. Da bi mu oslobodio mesto, otpustio je profesorku Oliveru Novitović.

SUŠTINA PRIČE

Konačno, dolazimo do suštine cele priče i pozadine besomučnih napada na Đuru Đurovića. On je, naime, čim je došao na mesto direktora BPŠ, zaustavio sve malverzacije, smanjio rashode škole za milion evra na godišnjem nivou, otvorio nove studijske programe... Govoreći o ovome, Đurović ističe da su istina i rezultati njegov najveći saveznik.

- Svako mrzi svedoka svojih mizerluka. Hoće da pobedi njihova laž, a moja istina propadne - slikovito nam opisuje ono što rade kreatori hajke koja se vodi protiv njega.

Pakovali afere i staroj direktorki

Sve što se dešava i ne treba da čudi, ako se ima u vidu da je bivšem direktoru BPŠ Iliji Samardžiću pakovanje afera oproban recept. Naime, baš tako je i došao na vlast, pošto je svojoj prethodnici Mili Jančetović napakovao silne prijave, zbog kojih je davala izjave u policiji, što je iskorišćeno da se ona skloni sa funkcije.

Milovan Živković, član Saveta BPŠ ispred Vlade Srbije, potvrđuje da je Đurović preporodio školu i uveo red i disciplinu:

- Bio sam profesor te škole, promenio pet direktora i moram reći da je Đurović ubedljivo najbolji. Sve je preokrenuo, posebno u drugom mandatu, počeo da raščišćava korupciju i negativne stvari prethodnog rukovodstva. Opremio je zgradu, smanjio troškove, postigao velike rezultate. Da nije tako, ne bi u oba mandata pobedio bez muke. Ja sam bio predsednik komisije i brojao glasove, oba puta je pošteno pobedio, uz većinsku podršku profesora i jednoglasno poverenje studenata.

Inače, protiv Samardžića i Ranđića se godinama vodi krivični postupak, jer su upisivali jednom studentu ocenu u vreme dok je bio u pritvoru (ime poznato redakciji).

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Dosta

28.07.2018 01:10

Ilija nije zlato, ali Djurovic pokusava da se opere. Pomocnica mu je Slavica Dabetic, asistent na ekonomiji je isto Dabetic, sin direktora studentskih odmaralista, bliska Djuri je i M.Đ.,sef smera jednog programa, a njena sestra je dosla u BPS kao asistent pre dve godine, i upravo je postala profesor. Takodje, na FON i BPS radi J.Vukmirovic, koja se ne pojavljuje uglavnom,a i cerka joj je asistent na BPS. Tu su jos Lekicka, koja je sina zaposlila u skoli, i gomila drugih ljudi. Kako se to potrefilo da se zaposle svi familijarno u moru ovolikog postenja? Zasto ne kaze da je srozao plate svima, sem ovima koja ga podrzavaju (sto i ne cudi buduci da zaposljava njihove rodjake)? Dzabe pokusava da se opere, svi znaju kako skola radi.

Arpad

28.07.2018 08:54

@Dosta - Ta N.Đ. je radila na VPŠ u NS i dobila je otkaz kao neradnik.