NOVI DETALJI O POZADINI HAJKE NA DIREKTORA BPŠ: LOPOVI SE SVETE ŠTO SU OTERANI!

Autor: M. L. - D. S.

Vesti

30.07.2018

05:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Inženjering računarstva, menadžment u turizmu, poslovna ekonomija... Ovo su samo neki od novih studijskih programa koji su zaživeli dolaskom Đure Đurovića na čelo Beogradske poslovne škole (BPŠ). Godinama pre toga, škola nije uvela ni jedan jedini novi program.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ

Novi programi doneli su školi više od 250 miliona dinara prihoda, a racionalizacijom broja zaposlenih i proterivanjem korumpiranih profesora Đurović je u budžetu ove ustanove napravio ogromne uštede. Međutim, baš zbog toga našao se na meti žestoke hajke iza koje stoje bivše rukovodstvo i ljudi koje je oterao zbog raznih malverzacija (pogledajte okvir). Oni čije je mahinacije zaustavio sada mu se svete i žele da preuzmu školu koja posluje bolje nego ikad.

AKCIONI PLAN

Prvo što je Đurović uradio dolaskom na mesto direktora bilo je pokretanje kampanje za zakonske izmene kojima bi i visoke škole dobile master studije. Po njegovoj inicijativi, u leto 2014. akreditovana su dva nova studijska programa - Javna uprava i Menadžment turizma, i već u septembru iste godine na njih su upisani prvi studenti.

- Danas na dva nova studijska programa studira oko 1.000 ljudi, što školi donosi oko 100 miliona dinara novih prihoda. Istovremeno se akredituju i tri nova regionalna centra: Nova Varoš, Sremska Mitrovica i Čačak, na kojima sada studira oko 600 studenata, što školi donosi dodatnih 60 miliona dinara prihoda - objašnjava Slavica Dabetić, pomoćnik direktora BPŠ za nastavu.

Najesen podnosimo zahtev da dobijemo status akademije koji smo zavredeli razvojem i kvalitetom studijskih programa

Slavica Dabetić, pomoćnik direktora

Ni tu nije kraj. Direktor sa svojim timom uspeva da dobije akreditaciju i za program iz tehničko-tehnološkog polja, pa je prošle godine upisano prvih 200 studenata koji se školuju za inženjere računarstva, što je najprofitabilnije zanimanje u Srbiji. Od toga je škola zaradila oko 40 miliona dinara.

- Takođe je po podnetom zahtevu prošle godine škola akreditovala program Master poslovne ekonomije i studenti prve generacije već su počeli da diplomiraju u junu ove godine. Prema strategiji BPŠ i akcionom planu, cilj je da se najesen podnese zahtev da dobijemo status akademije, jer je škola dosadašnjim razvojem studijskih programa i sistema menadžmentnog kvaliteta za to stekla zakonske uslove - objašnjava Dabetić.

RepublikaFoto: youtube.com/Beogradska poslovna škola - Visoka škola strukovnih studija
Đuro Đurović

REVIZIJA I INSPEKCIJA

Interesantno je da se škola u pogledu razvoja studijskih programa oslonila samo na sopstvene kadrove i istovremeno racionalizovala broj zaposlenih sa 228 na 200.

- Nemamo nijedno nerešeno pitanje sa državnim institucijama koje su kontrolisale poslovanje škole. Tu mislim na državne revizore, budžetsku i prosvetnu inspekciju, kao i na internu reviziju Ministarstva prosvete, koja je pre nešto više od tri meseca utvrdila sa rukovodstvom škole da se otklone neke nepravilnosti do aprila 2019. godine. Već sad je više od 90 odsto toga otklonjeno - napominje Dragan Matović, šef računovodstva BPŠ.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Ivana

30.07.2018 09:45

Na Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija u Novom Sadu ptimaju platu 80000 dinara, a ne dolaze na posao.