Od septembra DIGITALNI UDŽBENICI u 2.000 učionica!

Autor: novosti.rs

Vesti

10.08.2018

14:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Đaci u 2.000 učionica od septembra će učiti iz digitalnih udžbenika. Isto toliko nastavnika do kraja meseca proći će obuku i dobiće digitalne kabinete u kojima će nastava biti interaktivna, zanimljivija, zahvaljujući savremenoj opremi i digitalnim udžbenicima.

RepublikaFoto: Tanjug
Foto: Ilustracija

Za pilot-projekat "Digitalna učionica" država je iz budžeta izdvojila oko 70 miliona dinara, a to je samo deo sredstava uloženih u ovaj važni posao. Ove novine očekuju učenike prvog i petog razreda osnovne škole.

- Pregledali smo stotinak digitalnih udžbenika različitih izdavača, a Ministarstvo prosvete odlučiće koje će da otkupi - objašnjava, za "Novosti", Zlatko Gušanović, direktor Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.

- U okviru "Digitalne učionice", škole istovremeno dobijaju i opremu i brz internet, i programe, sadržaje, kao i obuku za nastavnike. Važno je da svi ovi koraci idu istovremeno.

RepublikaFoto: Promo foto
Foto: Ilustracija

Stručnjaci Zavoda pregledali su digitalne udžbenike, uporedili ih sa sadržajima štampanih izdanja i dali sugestije da se uklone neprimereni linkovi tamo gde ih je bilo, ili da se otklone materijalne i greške u pisanju. Digitalni udžbenici biće besplatni za učenike, ali oni neće biti jedini materijali iz kojih će deca učiti. Biće kombinovani sa klasičnim, štampanim udžbenicima. A i oni će, od ovog septembra, biti novi i drugačiji za učenike prvog i petog razreda. Odobreno je ukupno 175 novih naslova - udžbenika i radnik svezaka. Prvaci i petaci, pošto uče po novim nastavnim planovima i programima, drugačije sadržaje od prethodnih generacija, neće moći da nasleđuju ove godine knjige od starijih osnovaca.

GREŠKE NISU ISKLjUČENE

Zlatko Grušanović ne isključuje mogućnost da se od septembra, kada novi udžbenici budu u učionicama, ispostavi da se u nekima potkrala greška. Kaže, veliki posao je rađen u isto vreme, u kratkom roku, pa je moguće da je promakla i poneka greška. Dodaje, komisije rade prema zadatim kriterijumima, pa ako ne sagledaju materijale šire od toge, desi se da se u materijalima nađu stihovi turbo-folka.

Komisije Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja pregledale su ukupno 190 rukopisa za nove udžbenike. "Zeleno svetlo" dobilo je 175 izdanja. Rukopisi su pristizali u februaru i martu, da bi na vreme bio objavljen Katalog udžbenika, a potom su nastavnici imali dovoljno vremena da pogledaju nova izdanja i izaberu najbolje.

- U toku pregledanja vraćeno je na doradu, zbog manje ili veće greške, više od polovine udžbenika - objašnjava Grušanović.

- Iz toga se vidi da Zavod, za razliku od prethodnih godina, nikad nije bio transparentniji i spremniji za saradnju sa izdavačima. To se može meriti i po velikom broju odobrenih udžbenika, i to pre svega zato što imamo, nadam se, isti cilj kao i izdavači - da učenici dobiju dobre udžbenike.

RepublikaFoto: pixabay.com

Sagovornik "Novosti" objašnjava da su komisije, koje su odobravale rukopise, bile raznolike i obuhvatile su nekoliko stotina prosvetnih radnika iz cele Srbije. Svaki udžbenik imao je svoju komisiju u kojoj je, po pravilu, bio jedan koordinator iz Zavoda, a ostala dva člana bili su nastavnici iz škola ili profesori sa univerziteta. Ističe i da su zaposleni u Zavodu, kojih je veoma malo, uložili neverovatne napore da ceo posao bude završen u roku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading