NOVI PRLJAV VEŠ GLUMCA I NJEGOVE FONDACIJE: Trifunović dao pare fondu koji je KONSTANTNO U MINUSU!

Autor: A. M. - J. J.

Vesti

06.10.2018

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sergej Trifunović i njegova fondacija Podrži život poverili su 15,5 miliona dinara, koje su humani pojedinci i firme uplatili za lečenje bolesne dece, privatnom investicionom fondu "Ilirika" iako on u poslednjih pet godina posluje u minusu.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Sergej Trifunović

Da stvar bude još gora, od pet "Ilirikinih" fondova u koje se može ulagati, čak četiri je posmatrano na period od godinu dana u takozvanom negativnom prinosu (pogledajte izvod sa sajta tog fonda koji objavljujemo). To praktično znači da onaj ko im je poverio novac nakon 12 meseci ima manje nego što je uložio. A na sve to, vrednost tih para jedu i inflacija i promena kursa.

Imajući u vidu sve ove podatke, koje svako ko je zainteresovan može pronaći na sajtu "Ilirike", postaje jasno zašto nam iz slovenačkog fonda danima ne odgovaraju na pitanja koja smo im postavili. Potpuno je, međutim, nejasno ne samo zašto su Trifunović i njegova fondacija odlučili da novac za obolelu decu uplate na račun "Ilirike", s obzirom na njene poslovne rezultate i sumnjivu reputaciju onih koji stoje iza fonda, već i šta ih je opredelilo da izaberu investicioni fond sa najslabijim rezultatima na srpskom tržištu u odnosu na druge.

Foto: Privatna arhiva

VRATILI SAMO DEO

Da podsetimo, pre 14 meseci sa računa fondacije Podrži život na račun slovenačkog fonda prebačeno je čak 15,5 miliona dinara. Potom je "Ilirika", do danas, u sedam tranši vratila deset miliona dinara. Šta je sa još 5,5 miliona, ne zna se.

Profesor dr Zoran Grubišić: Uvek postoji rizik kad su u pitanju investicioni fondovi i to je nešto što svi moraju da znaju

Inače, na čelu "Ilirike" je slovenački tajkun Igor Štemberger, o kojem su slovenački mediji (Svet kapitala, na primer) pisali u nekoliko navrata nakon što je osumnjičen za utaju poreza od čak 2,7 miliona evra, pa mu je Poreska uprava blokirala šest miliona evra imovine. Kako se pisalo, on deo poslova vodi preko poreskih oaza, a bogatstvo je stekao kao vlasnik kazina i sličnih objekata. Dovođen je u vezu i sa fiktivnim transakcijama na berzi. Sve to, međutim, glumcu i fondaciji nije bilo smetnja da mu prebace milione uplaćene za bolesnu decu.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Orlić: Sve su sami priznali

Vladimir Orlić, zamenik šefa poslanika SNS u Skupštini Srbije, u petak je morao da reaguje nakon što je poslanica Marinika Tepić optužila ministra zdravlja Zlatibora Lončara da se, govoreći o Trifunoviću, poziva na tabloide.

- Tepićeva je rekla da se ministar poziva na tabloide, a da se zapravo na sajtu fondacije Trifunovića navodi da su oni uložili 15,5 miliona dinara u investicioni fond "Ilirika". Toliko o tome da li je reč o tabloidima ili o nečemu što oni sami kažu - rekao je Orlić.

BEZ ODGOVORA

Fondaciji Podrži život smo i u petak poslali pitanja da li su proverili ko stoji iza fonda i da li su upoznati sa čime se sve Štemberger povezuje, ali nismo dobili odgovor.

Profesor Beogradske bankarske akademije dr Zoran Grubišić objasnio je da čak i kada fond posluje u plusu to nije garant za ulaganje novca.

- Uvek postoji rizik kad su u pitanju investicioni fondovi i to je nešto što svi moraju da znaju. Čak i ako je fond u poslednjem periodu ostvarivao 10 odsto zarade, to nije nikakva garancija. Građani uvek treba da pročitaju prospekt, a najvažnije je da znaju gde taj fond ulaže. Postoje fondovi koji su niskorizični, ali postoje i oni visokorizični. Rizik uvek postoji - naglašava Grubišić.

RepublikaFoto: Promo foto

Spasić: Mnogo toga je sumnjivo

Mario Spasić, generalni sekretar Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost, koji je protiv fondacije Podrži život i njenog upravitelja Ratomira Antonovića podneo krivičnu prijavu, smatra da, osim ulaganja novca donatora u "Iliriku", treba ispitati i saradnju sa privatnim klinikama širom sveta.

- Najvažnije pitanje je na koji način se upućuju pacijenti u klinike u svetu, da li postoji neki dogovor između Trifunovića i tih klinika i da li on dobija procenat. Svi znamo da kad se sa privatnikom radi, dobija se neki procenat. Nije sporna humanost građana, mi štitimo upravo njihova prava. Hvala Sergeju što je priznao krivično delo prevare jer građani koji su donirali pare nisu znali za ta ulaganja - konstatuje Spasić i podseća da se ne zna ni da li postoje ni ko su lekari koji navodno određuju prioritete u lečenju dece sa spiska.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Pagucab

06.10.2018 08:42

Kako to da je država uplatila novac ovom fondu bez predhodne provere poslovsnja istog?