Afera "oranice" dobija epilog: Tužilaštvo češlja otimanje zemljišta

Autor: I. Ž. - E. S. T.

Vesti

14.11.2018

06:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpskom telegrafu potvrđeno je da je somborskom tužilaštvu dostavljen izveštaj inspekcije Ministarstva poljoprivrede o poslovanju firme kontroverznog biznismena Vladimira Vrbaškog i da ono po njemu postupa.

RepublikaFoto: Starsport
Vladimir Vrbaški

Kako je naš list juče objavio, firma "Best seed producer", čiji je vlasnik Vrbaški, prijavljena je 2015. godine zbog nelegalnog korišćenja državnog poljoprivrednog zemljišta. Izveštaj o tome sačinili su inspektori Ministarstva poljoprivrede. Na osnovu tog dokumenta tužilaštvo je otvorilo slučaj.

- Izveštaj inspekcije Ministarstva poljoprivrede je predat tužilaštvu u Somboru i ono postupa u tom slučaju - potvrđeno nam je juče i u Ministarstvu poljoprivrede.

USMENI DOGOVOR

To je samo još jedna u nizu potvrda da postoji mnogo, u najmanju ruku, krajnje sumnjivih stvari u poslovanju kompanija u kojima Vrbaški ima vlasnički udeo, iako su njegovi pravni zastupnici demantovali navode Srpskog telegrafa i pretili tužbama.

 

 

Inspekcija Ministarstva poljoprivrede je u pomenutom, opširnom izveštaju, navela da je državno poljoprivredno zemljište u Gakovu obrađivano bez ugovora o zakupu sa Ministarstvom poljoprivrede, što praktično znači da ga je firma "Best seed producer" uzurpirala. Deo tog zemljišta koristilo je i lokalno preduzeće "Graničar" u stečaju.

- Jedan od rukovodilaca tog preduzeća rekao je inspektorima da je "Graničar" imao usmeni dogovor o poslovno-tehničkoj saradnji sa firmom "Best seed producer". On je naveo da je obavljao poslove koje mu je usmeno nalagao zastupnik te firme i da je ona plaćala i radnike koji su učestvovali u setvi - navedeno je, između ostalog, u dokumentu inspekcije.

Skandal i sa drogom

Ime Vladimira Vrbaškog pominjalo se i u vezi sa drogom, kada je policija u januaru ove godine u jednom od objekata "Farme Gakovo" pronašla veću količinu marihuane i laboratoriju za njen uzgoj. "Farma Gakovo" je u stvari novi naziv preduzeća "Farm and land", kojom je gazdovao Vrbaški.

Vlasnik je potom promenjen, a firmu je, po svemu sudeći fiktivno, preuzeo potpuno nepoznati Perica Jovanović. Nedugo zatim, izbio je skandal s drogom.

PROMENA VLASNIKA

Inače, u momentu kada je izveštaj napisan, u kompaniji "Best seed producer" po 25 odsto vlasništva imali su Svetlana Ignjatović, Ana Vrbaški, Vladimir Vrbaški i Firma "Scom", čiji je većinski vlasnik Vladimir Vrbaški.

U međuvremenu je vlasnička struktura u ovoj firmi promenjena, pa su danas Ana Vrbaški i Vladimir Vrbaški vlasnici po 35 odsto, dok je preostalih 30 odsto u vlasništvu kompanije "Scom". Obe firme bave se gajenjem žita i uljarica.

Pored te firme, Vladimir Vrbaški ima vlasnički udeo i u firmi "Scom", u kojoj je i zakonski zastupnik. Na njega se vodi 20 odsto udela. Inače, "Scom" je bio većinski vlasnik nekadašnje "Farm and land" firme, a danas "Farme Gakovo", koja je 2017. prešla u ruke izvesnog Miroslava Baroša, a zatim na Pericu Jovanovića.

Naš list ni juče, kao i prethodnih dana, nije dobio odgovore na pitanja postavljena Vrbaškom preko firme "Best seed producer".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading