Prosečna plata u decembru 443 evra

Autor: Tanjug

Vesti

27.02.2019

06:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Republički zavod za statistiku objavio je da je prosečna plata u decembru 2018. godine bila 52.372 dinara, odnosno 443 evra.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Direktor Zavoda Miladin Kovačević izjavio je da od januara 2017. postoji ravnomeran trend rasta zarada do decembra 2018. godine i da su plate porasle za 17,5 odsto: sa 377 evra na 443 evra.

On je naveo da se očekuje dalji trend rasta plata, posebno jer će u januaru obračunati i rast zarada u javnom sektoru.

Kovačević objašnjava da se od početka prošle godine primenjuje novi način obračuna zarada koji je obuhvatniji i time realniji, ali da često u javnosti izaziva nedoumice. 

- U januaru 2018. godine Republički zavod je prešao na sveobuhvatno praćenje zarada u bazi evidencije Poreske uprave. Ranije, i tokom 2017. to praćenje je išlo na osnovu uzorka, izveštaja koje su slala preduzeća. Pošto se paralelno pratilo, kada se gleda decembar 2017. po starom i novom metodu, stari metod je davao veću prosečnu zaradu za celih 47 evra - rekao je Kovačević.

Dodao je da postoje dva razloga zašto se javljala ta razlika. 

- Jedan je nepotpun obuhvat pređašnjim načinom praćenja zarada i to nije obuhvatalo preduzetnike pa je tako zarada bila nešto veća u proseku, za dva odsto. Ali, postojao je i drugi razlog. Stari način praćenja je bilo praćenje zarada u mesecu, odnosno, to nisu prave prosečne zarade, jer prave prosečne zarade moraju biti ekvivalent rada za dati mesec. To već sada pratimo po novom načinu - objasnio je Kovačević. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading