U Nemanjinoj samo jedna tema: Povećanje plata i penzija

Autor: Blic, Republika

Vesti

26.08.2019

10:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pored povećanja plata u javnom sektoru, rast penzija druga je tema koja je prethodnih dana postala jedna od najvažnijih u Vladi Srbije. Kako prenose mediji, razgovori će biti intenzivirani narednih dana, a konačne odluke o povećanju u Nemanjinoj 11 trebalo bi da budu poznate tokom septembra. Nakon toga, u Srbiju dolazi i delegacija Međunarodnog monetarnog fonda koju će tokom razgovora sa predstavnicima naših vlasti i najviše interesovati rast zarada za više 500.000 zaposlenih u javnom sektoru i primanja za više od 1,7 miliona penzionera.

RepublikaFoto: Republika
Foto: Ilustracija

- Resorna ministarstva i institucije već su započeli vrlo konkretne razgovore na temu rasta plata i penzija. Ove nedelje razgovori će biti intenzivirani i ubrzani, a vrlo brzo treba očekivati i konkrente računice. U Vladi računaju da je vrlo važno da imaju čistu sliku već tokom narednog meseca, posebno zbog toga što za oko mesec i po dana u Srbiju dolazi MMF i što će rast plata i penzija biti jedna od glavnih tačaka u pregovorima. Vrlo je važno ispratiti zadane rokove jer nije isključeno da plate i penzije budu povećanje krajem ove godine, možda u novembru ili decembru - kažu iz Nemanjine 11.

Prema dosadašnjim analizama plate u javnom sektoru koje prima više od 500.000 zaposlenih mogle bi da budu veće za šest, najviše sedam odsto u proseku. Upućeni u ovu tematiku kažu da je toliki rast "nešto što je realno, s obzirom na to da će za toliko nominalno biti uvećan BDP Srbije". Ipak, kako napominje, nije isključeno da se dogodi isti scenario kao i prethodne godine, a koji ide u korist radnika. Predsednik Aleksandar Vučić, podsetimo, već je najavio povećanje zarada medicinskim sestrama od 15 odsto.

Siniša Mali: Obračun penzija po švajcarskom modelu

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Siniša Mali

- Sada je na stolu više opcija o mogućem povećanju penzija do kraja ove godine, a jedna od izvesnijih mogla bi da bude povećanje u skladu sa švajcarskom formulom koje bi krajem ove godine ili od 2020. mogla doneti rast od oko pet odsto - rekao je Siniša Mali.

Vlada Srbije je prema svemu sudeći veoma blizu da usvoji ovaj model obračuna penzija.

Prošle godine, podsetimo, Vlada je plate u javnom sektoru povećala u rasponu od sedam do 12 odsto. Što se tiče penzija, primanja za više od 1,7 miliona penzionera u Srbiju Vlada je prošle godine povećala u rasponu od pet do 22,5 odsto.

Praktično, svi penzioneri koji su u oktobru prošle godine dobili manje od 34.000 dinara u novembru su dobili povećanje od pet odsto. Veće povišice imali su penzioneri sa većim primanjima. Detaljna povećanja penzija u prošloj godini, kao i povećanja u 2018. u odnosu na 2014. kada je Vlada prvi put smanjila penzije možete pogledati na ovom linku.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading