Sombor postaje svetski centar mode: Guči i Prada otvaraju fabriku za proizvodnju cipela

Autor: Blic, Republika

Vesti

23.08.2019

07:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Italijanska kompanija "Progeti" (Progetti) kupila je tri parcele u Industrijskoj zoni Sombora, na kojima će graditi nove pogone za proizvodnju delova za obuću.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Prošlog meseca su odbornici Skupštine grada Sombora doneli odluku o otuđenju parcele od 4,3 hektara u Industrijskoj zoni, blok 103, povodom pisma o nameri te italijanske kompanije da izgradi kompleks za proizvodnju obuće. Na osnovu te odluke, Italijani su tri parcele površine 11.732 kvadratna metra, 5.584 i 26.754 kvadrata izlicitirali po početnoj ceni od 20.272.200 dinara, odnosno 460 dinara po kvadratu.

Ta kompanija je osnovana 2001. godine, na inicijativu braće Romana i Enrika Rosija, a firma se bavi proizvodnjom poluproizvoda (gornjih delova obuće) i gotove obuće za najveće svetske modne kuće kao što su "Guči" i "Prada". Proizvodnja U Srbiji se već obavlja u tri objekta u vlasništvu te firme, u Somboru, Vladimircima (zona Šapca) i Vršcu. Ista kompanija je već u Industrijskoj zoni Sombora kupila parcelu na kojoj je započela proizvodnju obuće za mnoge svetski poznate brendove.

Poslodavci i Vlada za rast MINIMALCA 6-10 odsto, sindikati 24,5 odsto, pregovori se nastavljaju sledeće nedelje

"Prada" se već proizvodi u Srbiji, oko 75.000 pari cipela godišnje, u fabrici u Vršcu, odakle se cipele distribuiraju širom sveta s etiketom "Made in Serbia". Ta italijanska kompanija pravi i obuću, ili delove za nju, za "Guči", "Luj Viton" i neke druge poznate brendove, tako da se na policama evropskih radnji za veliki novac prodaju cipele i patike koje su napravili srpski radnici.

Jedna poznata modna kuća pripremila je zaokret i rešila da umesto sezonskih krpica pravi kvalitetniju odeću.

RepublikaFoto: Tanjug/D. NIKOLIĆ
Foto: Ilustracija

Inače, u pomenute tri italijanske fabrike zaposleno je direktno oko 1.000 radnika. Sekretar Udruženja industrije tekstila, odeće, kože i obuće u Privrednoj komori Srbije Milorad Vasiljević kaže za "Dnevnik" da je to još jedan dokaz da strani investitori koji već imaju proizvodnju u Srbiji šire pogone jer su uslovi rada i zarada koju ostvaruju dobri.

Niko od stranih investitora u oblasti tekstila i obuće nije poslednjih godina napustio Srbiju, objašnjava Vasiljević. "Oni iz godine u godinu šire pogone i proizvodnju, a to sada čini i ova italijanska kompanija. Sombor se pokazao kao dobro mesto za proizvodnju obuće, interesi te italijanske kompanije su zadovoljeni i stvorio se prostor za proširenje proizvodnje. Dakle, to je dokaz da im dobro ide i da imaju razlog zašto proširuju proizvodnju u Srbiji", kazao je.

U Srbiji trenutno posluje oko 400 firmi koje se bave proizvodnjom obuće

On ističe da u Srbiji, po statističkim podacima, ima oko 400 firmi koje se bave proizvodnjom obuće ili preradom kože. Stranih investitora u toj industriji ima između 15 i 20, i svi imaju ozbiljnu proizvodnju, odnosno proizvode obuću evropskog i svetskog kvaliteta i za mnoge poznate brendove.

Dobro je što strani investitori proširuju proizvodnju u oblasti obuće i kože jer time je i veća mogućnost da kupci širom sveta kupuju obuću koja je proizvedena u Srbiji. Veoma je važno i to što upravo te kompanije polako podižu plate radnicima jer su shvatili da je to jedini način da dođu do kvalifikovane radne snage, ali i da je reč o kvalitetnom radu s kojim mogu na evropsko tržište", kaže Vasiljević, dodajući da dobra zarada kompanija stvara mogućnost da se većim platama zadržavaju kvalifikovani radnici.

Država mora da radi na otvaranju kožara jer bi tako bilo još više stranih investitora, pošto sada proizvođači obuće moraju u velikoj meri da uvoze kožu, što poskupljuje proizvod.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading