PONOVO REKORDERI: Srbija je privukla najviše investicija!

Autor: Republika

Vesti

04.09.2019

09:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Britanski list "Fajnenšl tajms" u najnovijem broju ponovo piše o ubrzanom razvoju u Srbiji. Navodi se da je naša zemlja privukla više grinfild investicija u 2018. godini nego bilo koja druga zemlja u odnosu na svoj bruto domaći proizvod.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Foto: Ilustracija

U tekstu se navodi da je u Srbiju prošle godine ušla rekordna količina direktnih stranih grinfild investicija. 

- Srbija je privukla više grinfild investicija u 2018. godini nego bilo koja druga zemlja u odnosu na svoj bruto domaći proizvod - piše list.

Posle odluke da Srbiju drugi put u poslednje tri godine proglasi za svetskog prvaka u privlačenju stranih direktnih investicija, samo dve nedelje kasnije, specijalizovani portal se osvrće i na razvoj industrije.

Kako u novom članku donosi FT, prerađivačka industrija u našoj zemlji beleži rekorde zahvaljujući upravo stranim investicijama.

I prošlog meseca naša semlja se našla na stranicama "Fajnenšl tajmsa". Tada je ovaj list objavio da je Srbija na prvom mestu u svetu po broju direktnih stranih investicija. Srbija je privukla, kako se navodi, 107 projekata direktnih stranih investicija u 2018, za 26 više nego 2017.

 

Srbija privlači skoro 12 puta više stranih direktnih investicija nego što bi moglo očekivati od ekonomije njene veličine - objavljeno je na sajtu FDI intelidžensa, koji je deo "Fajnanšel tajmsa".

Navodi se i da su vodeći sektori u Srbiji po stranim direktnim investicijama industrija automobilskih komponenti, hrana i duvan, tekstil i sektor nekretnina.

Kinezi ulažu velike količine novca u Srbiju. Prva investicija je bio Pupinov most u Beogradu između Zemuna i Borče koji je koštao 260 miliona evra. Početkom 2017. godine Hestil je kupio smederevsku čeličanu za 46 miliona evra i započeo investicioni ciklus od nekoliko stotina miliona evra.

Sledeća velika strateška poslovna operacija bilo je preuzimanje RTB Bora. Naime, kineski Ziđin se obavezao da će u rudarsko-topioničarski basen uložiti milijardu i 400 miliona evra.

Najveća grinfild investicija sa delekog istoka u našu državu je početak izgradnje fabrike automobilskih guma "Šandong Linglong" vredna skoro milijardu evra u Zrenjaninu, a u ovom gradu će se raditi i obrada cinka. Ova investicija je vredna 100 miliona evra.

Ne treba zaboraviti i da Kina ulaže i u srpsku putnu infrastrukturu. Već su radili deonice na auto-putu Miloš Veliki, a rade i na dovršetku obilaznice oko Beograda. Upravo kineski putari su započeli izgradnju deonice od Preljine do Požege, kao nastavak Koridora 11 ka Crnoj Gori.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading