Poseta Medvedeva je završena, ali su ostali veliki poslovi za srpsku privredu

Autor: RTS, Republika

Vesti

21.10.2019

08:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pored političke podrške, jačanja prijateljskih i bilateralnih odnosa, rezultat posete ruskog premijera jeste i 11 novih sporazuma koje je Srbija potpisala sa Ruskom Federacijom. Očekuje se da pospeše ekonomsku saradnju, dolazak novih investitora i povećaju spoljnotrgovinsku razmenu dve zemlje.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Foto:ilustracija

Ruske železnice su se već dokazale u Srbiji. Saradnja se nastavlja, jer su sa ruskim premijerom stigla i dva nova posla: ugovor o kreditu za izgradnju jedinstvenog dispečerskog centra "Železnica Srbije", koji će omogućiti da se sa jednog mesta upravlja kompletnim železničkim sistemom, a potpisan je i Sporazum o nastavku modernizacije pruge Beograd–Bar.

Ministarka građevina, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović objašnjava da to znači nastavak rada na rekonstrukciji barske pruge, od Valjeva do granice sa Crnom Gorom.

- Pričamo o vraćanju na jednu normalnu brzinu od oko 110–120 kilometara na sat. Ovim sporazumom, mi izdvajamo za projektno-tehničku dokumentaciju oko šest miliona evra, dok će, prema procenama, ukupna vrednost investicije biti oko 450 miliona evra. Mogućnost je da negde krajem sledeće godine počnemo radove na tom delu pruge - navodi Mihajlovićeva.

RepublikaFoto: Tanjug/M. MIRČETIĆ
Zorana Mihajlović

Sklopljen je i Sporazum o biljnom karantinu i zaštiti bilja, koji treba da donese velike uštede i spreči zloupotrebe.

Direktorka Sektora za međunarode odnose PKS-a Jelena Jovanović kaže da su se proizvodi koji podležu fito-sanitarnoj inspekciji, do sada kontrolisali dva puta – sa jedne strane na srpskoj strani, a na ruskoj strani uzorkovanjem i slučajnim uzorkovanjem, zavisno od proizvoda do proizvoda.

- To je povećavalo vreme čekanja, produžavalo vreme isporuka i poskupljavalo isporuku naših proizvoda na tržištu Ruske Federacije - navodi Jovanovićeva.

To će, uz Sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Evroazijske ekonomske Unije koji će sledeće sedmice biti sklopljen u Moskvi, značajno pospešiti izvoz poljoprivrednih proizvoda.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Jelena Jovanović

Proširena lista poljoprivrednih proizvoda za izvoz

Na tržište od 180 miliona stanovnika – Rusije, Belorusije, Kazahstana, Kirgistana i Jermenije, na listi proizvoda koji se iz Srbije mogu izvoziti bez carina, naći će se sada i visokokvalitetne voćne rakije, vinjak, cigarete, ovčji i kozji sirevi.

Jagoda Lazarević, šefica Srpskog pregovaračkog tima, ističe da je Srbija veliki izvoznik sireva – od ukupne izvezene količine dve trećine je namenjeno tržištu Ruske Federcije, što je oko 10 hiljada tona.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Zato nam je i prioritet tokom pregovora bio bitno da neke vrste sireva, koje su do sada bile na spisku i listi izuzeća, budu izuzete i da im damo slobodan pristup ovom velikom i značajnom tržištu, i Rusije i Evroazijske unije - kaže Lazarevićeva.

Privrednu saradnju dve zemlje olakšavaju i sporazumi koji su potpisani za unapređenje carinskih postupaka, industrije i inovacionih tehnologija i Sporazum o izgradnji nuklearnog naučnog centra u Srbiji.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading