Proizvodnja bakra "skače" na 300.000 tona

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

05.11.2019

10:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kineski Ziđin ubrzava aktivnosti za otvaranje rudnika bakra Čukaru peki kod Bora i početak eksploatacije se očekuje već za godinu ili dve, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Stevica Deđanski.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
RTB Bor

- Od Ziđina kao strateškog partnera RTB Bor ocekujemo pojačani nivo investicija u eksploataciju mineralnih sirovina. Ta kompanija radi u 11 država širom sveta i jedna je od najdinamičnijih kineskih kompanija - rekao je Deđanski na otvaranju devete Međunarodne konferencije o mineralnim resursima u Srbiji, koja se održava pod sloganom "Pokretačka snaga ekonomskog razvoja".

Naveo je da će Ziđin investirati 1,26 milijardi dolara u narednih šest godina.

- Ziđin je na berzi kupio kanadsku kompaniju Nevsun koja je počela da razvija projekat Čukaru peki i dramatično ubrzavaju aktivnosti za otvaranje tog rudnika i već možemo očekivati za godinu do dve početak eksploatacije - naveo je on.

Takođe, kaže da je RTB Bor prošle godine proizveo 42.000 tona katodnog bakra iz sopstvenog koncentrata, a da se ove godine očekuje 47.000 tona.

- Po završetku tog investicionog ciklusa i otvaranju rudnika Čukaru peki, očekuje se proizvodnja od 200.000 do 250.000 tona, a možda i 300.000 tona.

Deđanski je rekao da je Kina strateški partner Srbije zahvaljujući prijateljstvu predsednika dve zemlje, Aleksandra Vučića i Si Đinpinga.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading