Mali: Izmene zakona unaprediće efikasnije ulaganje u srpsko tržište!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

28.01.2020

11:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izmenama i dopunama Zakona o tržištu kapitala biće omogućeno da se poveća baza i struktura potencijalnih investitora koji će ulagati u domaće hartije od vrednosti, rekao je danas u parlamentu ministar finansija Siniša Mali.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Siniša Mali

Mali je, obrazlažući izmene zakona, naveo da se predloženim izmenama postiže usaglašavanje odredbi Zakona o tržištu kapitala sa Zakonom o javnom dugu.

- Strani investitori i fondovi će na brz i efikasan način moći da ulažu u domaće hartije od vrednosti i u srpsko tržište kapitala - dodao je Mali.

Mali je podsetio da se prošle godine Srbija vratila na međunarodno tržište kapitala, gde je imala dve veoma uspešne emisije evroobveznica, i to po iistorijski najnižim kamatnim stopama.

- Pri poslednjoj emisiji obveznica u novembru emitovali smo 550 miliona evra obveznica sa prinosom 1,25 odsto, a prethodno smo u junu emitovali obveznicu u iznosu od 1 milijarde evra, na period od 10 godina, sa stopom prinosa od 1,619 odsto i šest puta većom tražnjom - rekao je Mali.

Ministar je ukazao da efikasno tržište kapitala i poverenje investicione javnosti predstavljaju bitan preduslov za dalji ekonomski razvoj zemlje.

- Srbija nedavno otvorila Poglavlje četiti u pregovorima sa Evropskom unijom, koje se odnosi na slobodno kretanje kapitala. Na taj način naša zemlja dobila je priznanje da ima uslove za povezivanje sa evropskim tržištima od trenutka pristupanja Evropskoj uniji - zaključio je Mali.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (4)

Loading
Lea

28.01.2020 16:48

Sto vise treba ulagati u hartije od vrednosti.

Luidji

28.01.2020 16:55

Svaka dobra odluka je dobrodosla.

Beogradjanin979

28.01.2020 18:39

Sinisa Mali zaista ima dobre predloge, veoma sposoban i kvalitetan politicar.

SAFARI

28.01.2020 21:48

Sinisa odlicno radi svoj posao.