U Davosu bitka za nove investicije

Autor:

Vesti

20.01.2020

18:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovaće na tradicionalnom godišnjem Svetskom ekonomskom forumu, koji se održava u švajcarskom zimskom centru Davos. Odmah po dolasku srpski predsednik poručio je da Srbija nastavlja borbu za privlačenje novih investicija, te da je skup u Davosu prilika da se unapredi ekonomska saradnja.

RepublikaFoto: instagram.com/buducnostsrbijeav
Aleksandar Vučić

- Šestu godinu zaredom borimo se za bolje pozicioniranje Srbije u svetu i dolazak novih investitora u našu Srbiju - naveo je Vučić na Instagram nalogu, uz fotografije iz tog mesta.

Opisujući atmosferu u ovom švajcarskom centru, Vučić je naveo da Vašington ima najbrojniju delegaciju:

- Amerikanci su zauzeli ceo Davos. Naša delegacija smeštena u Klostersu, dvadesetak kilometara od kongresnog centra.

SVEČANO OTVARANJE

Prvi dan boravka u Davosu predsednik Srbije prisustvovaće ceremoniji zvaničnog otvaranja foruma i izlaganju predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen. Prema najavama organizatora, gost foruma u Davosu biće i američki predsednik Donald Tramp, koji će se takođe obratiti učesnicima samita.

Vučić: Amerikanci su zauzeli ceo Davos. Naša delegacija smeštena dvadesetak kilometara od kongresnog centra

Na ovom forumu svetskih ekonomskih lidera predsednik Vučić učestvovaće na sesiji "Diplomatski dijalog na temu zapadnog Balkana", a planirano je i njegovo obraćanje na skupu pod nazivom "Generisanje rasta za centralnu i istočnu Evropu".

118 država poslale su svoje izaslanike u Davos, 53 šefova država ili vlada biće u Švajcarskoj

Pored ekonomskih tema, predsednik Srbije imaće priliku za niz bilateralnih susreta sa svetskim zvaničnicima i da razgovara i o političkim pitanjima važnim za Srbiju.

Član skupštinskog odbora za finansije Veroljub Arsić za Srpski telegraf ističe da je Vučićevo prisustvo na Davosu izuzetno važno za srpsku privredu.

Vukoičić: Više nas cene i poštuju, tome doprinose i susreti poput ovih na Davosu

- Jako su bitni ti neformalni kontakti, odnosno susreti na marginama foruma sa svetskim liderima. Pogotovo što predsednik Vučić lobira da se određeni strateški ciljevi Srbije zaista i ostvare - istakao je Arsić.

SUSRETI NA MARGINAMA

Ekonomista Mlađen Kovačević ocenjuje da se tokom događaja poput Davosa dešavaju značajni sastanci.

- Forum na Davosu upozorava na vrlo važne probleme koji pritiskaju svetsku privredu, a pored toga, vrlo je važno to što će se predsednik svake države koji je tamo susresti sa gotovo svima sa kojima treba. Svakako ne treba potcenjivati značaj tih razgovora koji se obave tokom foruma - kaže Kovačević za Srpski telegraf.

Arsić: Predsednik Vučić lobira da se određeni strateški ciljevi Srbije zaista i ostvare

Politikolog Jelena Vukoičić ocenjuje da je učešće Vučića na Davosu od izuzetnog značaja za našu zemlju.

I ONI ĆE BITI U ŠVAJCARSKOJ

Angela Merkel

Ursula von der Lajen

Ðuzepe Konte

Pedro Sančez

Mevlut Čavušoglu

Kristina Georgieva

Antonio Guteres

Kristin Lagard

- To je samo jedan od primera koji pokazuju koliko se poboljšala naša međunarodna pozicija poslednjih godina, a koja je bila katastrofalna. Iako je Srbija pod konstantnim pritiscima Zapada zbog Kosova i odnosa sa Rusijom, naša država sa predsednikom Vučićem na čelu se sa time vrlo dobro nosi. Pritom, nismo narušili dobre odnose sa Rusijom i Kinom i uspešno balansiramo, mnogo smo više cenjeni i poštovani, a tome doprinose upravo susreti sa brojnim državnicima poput ovih na Davosu - navela je Vukoičićeva.

Sa Bocan-Harčenkom pre Davosa

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Bocan Harčenko i Vučić

Predsednik Srbije uoči odlaska u Davos razgovarao je sa ruskim ambasadorom Aleksandrom Bocan-Harčenkom, koji je za sledeći mesec najavio posetu visokog ruskog zvaničnika.

Vučić je, kako se prenosi u saopštenju, izrazio zadovoljstvo što se njegov veoma intenzivan dijalog sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom nastavio i početkom 2020. godine.

Predsednik je u razgovoru sa ambasadorom rekao da mu je učešće na svečanom otvaranju gasovoda "Turski tok" u Istanbulu dalo priliku da sa ruskim predsednikom razgovara o različitim globalnim kretanjima, koja imaju uticaj na svetsku ekonomiju i energetsku bezbednost, ali da je uveren da će srpska privreda i domaćinstva imati sigurno snabdevanje gasom.

S druge strane, Bocan-Harčenko je za sledeći mesec najavio posetu visokog ruskog zvaničnika, a tom posetom će se, navodi se u saopštenju, nastaviti intenzivan politički dijalog Srbije i Rusije, koji je karakterisao prethodnu godinu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (22)

Loading
Tijanan

20.01.2020 19:48

Učešće od velikog značaja koje pruža priliku za postizanje dogovora sa potencijalnim partnerima i nova ulaganja u Srbiju!

Petar986

20.01.2020 20:09

Vucic se najvise bori za svaku novu investiciju.

Petar986

20.01.2020 20:10

Vucic ce zasigurno ubrzo pronaci nove investicije u Srbiju, Samo on to moze.

Higija

20.01.2020 21:10

Naravno da je to bitka za nove investicije, nova radna mesta, i građane.Srbija se danas cela razvija i gradi.Srbija je na pravom putu razvoja Srbija se cela razvija.