MINISTAR MALI: Srbija krizu dočekuje jaka i stabilna, ako bude potrebe donećemo i dodatne mere

Autor: Tanjug

Vesti

04.04.2020

19:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vlada Srbije će izaći sa novim merama pomoći privatnom sektoru, ako kriza izazvana pandemijom korona virusa u Srbiji bude trajala duže od tri meseca, izjavio je večeras ministar finansija Siniša Mali.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Siniša Mali

On je na TV Prva rekao da je država pripremila paket ekonomskih mera pomoći vredan 5,1 milijardu evra, što je polovina godišnjeg budžeta uzimajući u ozbir da će kriza trajati tri meseca.

- Naše javne finansije su stabilne, ekonomija je jaka i država želi da najveći teret krize preuzme na sebe  - rekao je Mali i precizirao da će se između 60 i 65 odsto tih sredstava biti obezbeđeno iz budžeta i domaćeg tržišta hartija od vrednosti, a ostatak će Srbia obezbediti na mejduanrodnom finansijskom tržištu.

Objasnio je da je država pripremila paket mera za pomoć jer novca ima i budžet je stabilan, što je, kako kaže, obebedilo sprovodenje teških reformi koje je počeo 2014. Aleksandar Vučić u vreme kada je bio premijer.

- Imao sam relativno lak posao da pripremim paket mera - naveo je ministar finansija.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija


Kaže da je obim programa pomoći koji je Srbija namenila za ekonosmke mere pomoći privatnom sektoru retko koja zemlja ima budući da iznosi 11 odsto BDP.

- Retka smo zemlja koja može to da izdrži. Program mera ima dva cilja, da sačuvamo radna mesta i pomognemo onima koji su najviše pogođeni, a to je privatni sektor, preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća. Želimo da masovnim programom pomoći pomognemo privedi da sa što manje problema i što bezbolnije prođe krizu - kaže Mali.

Cilj programa mera je, kako je napomenuo, da posle krize ostanu netaknuti proizvodni kapaciteti, da se ne zatvaraju fabrike i da ljudi ne ostanu bez posla, kao i da u što kraćem periodu preduzeća dođu do nivoa proizvodnej koji su imali do samo pre mesec dana.

Naveo je i da je predsedica MMF rekla da se nikada u istoriji nije desilo da je stala ekonomija.

- To je izazov za sve zemlje pa i Srbiju. Srbija krizu dočekuje jaka i stabilna - rekao je Mali.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (22)

Loading
Jelena

04.04.2020 20:13

Srbija ima dovoljno snage da se nosi sa korona virusom, i nakon pobede da se nosi sa ekonomskim posledicama koje slede.

Milovan

04.04.2020 20:13

Hvala Bogu da smo se otkacili od zutaca i da je ova zemlja postala ekonomski stabilna

Darko

04.04.2020 20:15

Opustanja ne sme da bude ni u jednom trenutku jer je pred nama neprijatelj o kome nazalost malo znamo, borba se nastavlja jer je svaki sacuvan zivot pobeda !

Ivan Bojkovic

04.04.2020 20:18

Zahvaljujuci nasoj odgovrnoj ekonomskoj politici koju smo vodili u prethodnim godinama, imamo stabilne finansije i zato mozemo da odgovorimo na ovu krizu i da je prevazidjemo. Sada se najbolje vidi znacaj odgovorne politike koju Srbija vodi.