MMF podržao povećanje plata i penzija u 2018.

Autor:

Vesti

07.11.2017

17:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šef misije MMF Džejms Ruf izjavio je da su sa Vladom Srbije usaglašeni ključni parametri za budžet za 2018, koji uključuju i povećanje plata u javnom sektoru i penzija od naredne godine. Ministar Dušan Vujović je rekao da je jedan od opipljivih rezultata to što sada na svakih milijardu evra duga štedimo 50 do 60 miliona evra jer plaćamo niže kamate. Ruf je istakao da MMF za ovu godinu prognozira rast BDP Srbije za dva odsto, a za 2018. za 3,5 odsto. Govoreći o osmoj reviziji, rekao je da je postignut dogovor o politikama koje su potrebne kako bismo uspešno zaključili reviziju.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Džejms Ruf i Aleksandar Vučić

- Sve što je dogovoreno da se uradi do kraja septembra urađeno je - strukturne reforme su nastavljene, mada u nekim slučajevima ima kašnjenja - rekao je Ruf i dodao da će pozitivan izveštaj biti poslat na odobrenje bordu direktora MMF. Ukoliko ocena bude pozitivna, to će Srbiji osloboditi dodatnih 119,4 miliona evra. Šef misije MMF je podvukao da za naredni budžet smatra da je prioritet očuvanje fiskalnih dostignuća. On je dodao da MMF uočava poboljšanje i na tržištu rada, otvaranje velikog broja radnih mesta u privatnom sektoru, ali i da je neophodno nastaviti reforme državnih preduzeća.

Ruf se sastao juče i s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a na sastanku je istaknuto da je Srbija napravila ozbiljan posao tokom sprovođenja aranžmana sa MMF. Vučić je izrazio nadu da će ta finansijska institucija ostati prisutna u Srbiji i po okončanju tekućeg aranžmana.

- Nastavlja se jak ekonomski napredak. Bez obzira na privremeno usporavanje prouzrokovano sušom, smetnjama u proizvodnji struje, predviđene ekonomske aktivnosti ostaju snažne, podržane jakim rastom izvoza, jačanjem potrošnje i ulaganjima - istakli su predstavnici MMF.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (63)

Loading
Mare

07.11.2017 18:45

Srbija ide definitivno uzlaznom putanjom ka boljem sutra.

Ivan

07.11.2017 18:49

Srbija je ekonomski i politički sve stabilnija zemlja.

mira

07.11.2017 18:54

Posle uspesno sprovedenih reformi i stednje koje je predsednik Vucic sproveo, sledi nam povecanje standarda kao sto nam je bilo i obecano. Polako se ispunjavaju obecanja.

sasam88

07.11.2017 18:57

Da li je neko iz opozicije pročitao ovu vest? Ili samo znaju da pljuju, lažu i opanjkavaju....??