Vučić odgovorio Đukanoviću: Treba li neko sa još više kamenja da me gađa, pa da Srbija ne bude dovoljno opasna za nekog drugog?!

Autor: Tanjug

Vesti

22.12.2018

16:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbacio je tvrdnje predsednika Crne Gore Mila Ðukanovića o SPC i negativnom uticaju Srbije u regionu, te primetio da, metaforički, izgleda nikad nije dovoljno "gađati ga, u glavu", ne bi li Srbija nekome bila manje opasna.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Aleksandar Vučić

Vučić je, povodom TV istupanja Ðukanovića rekao da je prvo pročitao šta je rečeno, ali da je potom odgledao emisiju. 

- Na jednu stvar ću da se osvrnem. Srbija ničim nije na negativan način uticala na stvari u regionu. Sa Makedonijom imamo pristojne odnose iako ne moramo u svemu da budemo saglasni, sa BiH takođe imamo pristoje odnose, uprkos antagonizmu centralne vlasti I RS, I da se Srbija tu uvek ponašala fer - jasno je da pripadamo istom narodu kao I većina naroda u u RS, ali uvek smo podržavali integritet BiH. I ovo što je Dodik danas izneo, to I jeste negde I ljutnja na politiku koju vodim. Ali, Dodik razume i hvala mu što kaže da imamo najbolje odnose, jer Srbija tu politiku nije menjala”, rekao je on. 

 

"Pokazaću Ivaniću dokaze"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio danas da je Miloradu Dodiku već pokazao deo dokumenata koji dokazuju direktno mešanje zapadnih sila u izborni proces u BiH, i da će ih predočiti i bivšem srpskom članu Predsedništva BiH Mladenu Ivaniću, kada sledeći put dođe u Beograd. 

Na opasku novinara da je uoči izbora u BiH govorio o mešanju zapadnih sila u izborni proces u BiH i najavio da će posle reći nešto više o tome, Vučić je kazao da je Miloradu Dodiku već pokazao deo toga.

- Pozvao sam Ivanića i rekao mu da kada dođe u Beograd i da ću i njemu to, takođe, pokazati - rekao je Vučić.

Naveo je da sada medijima neće ništa da otkriva, jer ne želi da pokazuje podatke do kojih su različite službe došle, ali da će "svakoga od njih koji su učestvovali na različitim stranama obavestiti i to pokazati".

 

I to je korektan odnos prema BiH, rekao je Vučić, dodavši da ne zna šta još treba da uradimo. 


- Trebalo je neko sa još više kamenja da me gađa ili ne znam šta da se dogodi, pa da Srbija ne bude dovoljno opasna za nekog drugog. Šta smo to nekoga povredili? - rekao je on. 

Upitao je da li je Srbija ta koja je zabranila ulaz u zemlju intelektualcima iz Crne Gore, onima što se ubijaju u Beču, mada su to kako je dodao, kriminalci. 

- Mi smo kriminalcima zabranili da uđu na teritoriju Srbije, a oni onima koji drugačije misle, bilo da su intelektualci ili ne. I opet smo mi krivi. A za šta to? - pita Vučić. 

 

 

Dodao je i da nema nikakvih dodirnih tačaka ni nikakav upliv u to šta čini crkva, da je češće na udaru crkve on, nego “oni dole”, ali da sebi nikada neće da dozvoli da ružne reči govori o našoj crkvi. 

Podsetio je da nedavno u Briselu bio na sastanku (ručak kod Mogerini) i da je bio sam - da su svi ostali ili priznali nezavisnost Kosova ili bi je priznali da nema Dodika u BiH. 

- Niko mi nije odgovorio, ni Zvizdić, ni bilo ko tu. I svi to znaju. U BiH žale što nisu na putu ka NATO, i opet moram ja da reagujem I da kažem da to nije ta politika, da Srbija uopšte ne žali na NATO putu i nećemo da budemo na NATO putu. I mi se time ponosimo, sami hoćemo da čuvamo svoju zemlju, svoje nebo, svoju sigurnost - rekao je Vučić. 

 

O ruskim medijima

Predsednik Aleksandar Vučić kaže da nije video kampanju u ruskom medijima protiv njega, nakon pisma predsednika SAD Donalda Trampa, već je, kaže, video da postoji određena bojazan od postizanja sporazuma "pod američkom kapom". 

- To sam video u ruskim medijima i ništa više od toga - rekao je Vučić odgovarajući na pitanje kako vidi kampanju koja se vodi u državnim ruskim medijima protiv njega i šta je to što je izazvalo toliku brigu Rusije, te da li je to Trampovo pismo. 

On je istakao da Rusija čvrsto stoji na stanovištu da će podržati rešenje koje bude podržao Beograd. 

- Zahvalni smo ruskim prijateljima na podršci koju nam pružaju, koju su nam pružili i u Interpolu i u SB UN - rekao je Vučić. 

Ponovio je da sa zadovoljstvom čeka predsednika Rusije Vladimira Putina 17. januara. 

Naveo je da je sa Putinom već 10 puta razgovarao o KiM, prvi put davno u Sočiju, na temu pronalaženja komprimsa.

- Mislim da imam veliku podršku Putina za kompris, a pitaću ga i 17. januara. Ne verujem da se nešto u međuvremenu promenilo - rekao je Vučić.

On je istakao da je dobro što SAD žele kompromis Beograda i Prištine. 
 

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Dodik i Vučić

A kad kažu, dodao je, da nema promene granica, "znate šta svi podrazumevaju pod tim u regionu - pa me onda pitajte zašto smo u teškoj situaciji". 

- Neko treba našem narodu da kaže - oni misle da ne sme da se menja činjenica da je Kosovo nezavisna država. I ne smete da uzmete ni metar od tog nezavisnosg Kosova zato što bi sutra nekom drugom to moglo da padne na pamet - kaže Vučić. 

A kad postavite pitanje - sve ste u pravu, ali kako ću ja nekom da objasnim da svi drugi na to imaju pravo, samo Srbi nikad i nigde nemaju to pravo... 

- Ne mislim da išta ne treba da se menja, osim što treba da se postigne komprimis oko Kosova. Kako ću ja to da objasnim srpskom narodu? Kažite mi vi sa Zapada, s kojim argumentum da izađem pred srpski narod, sa kojim principom? Pustite to “udri Vučića u glavu svaki dan"...Super, tvrda glava, nije problem. Ali, onda vidite da tog principa nema - rekao je on. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (5)

Loading
vejder

23.12.2018 17:52

Nazalost sve vise srba na crnogorce gleda kao na neprijatelje jer se oni tako i ponasaju prema nama.

Soldat

23.12.2018 18:41

Milo stvarno nije normalan.

Lina

23.12.2018 18:54

Mir sa svima!

bunar

24.12.2018 05:55

Djedovi im se u grobovima okrecu!