Opozicija ni oko čega da se usaglasi: Svađa zbog bojkota izbora i parlamenta!

Autor:

Vesti

04.01.2019

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Opozicioni lideri, iako okupljeni u nameri da pokušaju zajedničkim snagama da sruše vlast, ni po jednom pitanju ne mogu da se slože. Poslednji u nizu razdora nastao je u vezi s predlogom da se bojkotuju predstojeći parlamentarni izbori, kao i sam parlament.

RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ
Opozicija

IZBORE HOĆE-NEĆE

Neslaganje je izazvao predlog dela opozicije da se bojkotuju najavljeni parlamentarni izbori.

- Ako predsednik Srbije hoće da organizuje još jedne nezakonite, protivustavne, pokradene, neregularne, nenormalne izbore, to on uvek može da uradi, ali mi ne možemo da učestvujemo na takvim izborima - poručio je lider Dveri Boško Obradović.

Predlog su podržale i demokrate, koje su poručile da bi eventualne vanredne izbore trebalo bojkotovati ukoliko vlast ne ispuni zahteve pre svega građana. To mišljenje ne deli i lider Nove stranke Zoran Živković.

Oni su levica, desnica, centar, ma više se i ne zna ko su, šta su i šta hoće

Predrag Jeremić, analitičar

- Ja ne razumem bojkot. Učestvovao sam u jednom bojkotu 1997. i ne sećam se ikakve koristi od toga - podsetio je Živković.

ODUVALI VUKA

Spor je nastao i oko nedavnog predloga lidera Narodne stranke Vuka Jeremića da opozicija bojkotuje parlament, na šta je ekspresno reagovao predsednik Dveri Boško Obradović, koji je predlog bez razmišljanja odbacio.

- Ako budemo napuštali bilo koji od parlamenata u Srbiji, napuštaćemo ih samo uz borbu i samo uz dokaze da je ova vlast ušla u finalnu fazu nasilja većine nad manjinom - rekao je Obradović.

Vetar u leđa iz Hrvatske i BiH

Bosanski i hrvatski mediji očito su naklonjeni predstavnicima opozicije u Srbiji, pa prethodnih dana istaknuti opozicionari ne silaze sa stranica njihove štampe. Najpre je na Dnevnom avazu objavljen intervju sa glumcem Branislavom Trifunovićem, jednim od glavnih govornika na beogradskim protestima opozicije, dok je Novi list posvetio takođe zavidan prostor glumcu Sergeju Trifunoviću. Isti mediji redovno izveštavaju i sa samih protesta "Jedan od pet miliona".

I Zoran Živković ne želi da bojkotuje Skupštinu. On je u nekoliko navrata rekao da je parlament mesto gde treba da se zastupaju stavovi. Predstavnici DS su više puta isticali da je Skupština arena u kojoj treba da se bore za građane.

Analitičar Predrag Jeremić, urednik Embarga, kaže da nije nimalo čudno što opozicioni lideri ni o čemu nemaju jedinstven stav.

- To su ljudi koji su skupljeni s koca i konopca i koji nemaju nikakve ni ekonomske ni političke programe, koji su ideološki potpuno suprotni. Oni su levica, desnica, centar, ma više se i ne zna ko su i šta su. Skupila ih je samo mržnja prema jednom čoveku i to im je bio motiv da se okupe, a onda su shvatili da ni zajednički ne predstavljaju nikakvu političku snagu - naglašava Jeremić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading