Mišković bi da otme zadruge

Autor: D.SIMIĆ-E.S.T.

Vesti

07.03.2019

06:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Miroslav Mišković, vlasnik "Delta holdinga", ustremio se na državni projekat oživljavanja sela. Tajkun je u autorskom tekstu u jednim novinama napisao sve najgore o formiranju zadruga i državnoj podršci koju one dobijaju.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Miroslav Mišković

Miroslav Mišković, vlasnik "Delta holdinga", ustremio se na državni projekat oživljavanja sela. Tajkun je u autorskom tekstu u jednim novinama napisao sve najgore o formiranju zadruga i državnoj podršci koju one dobijaju.

Mišković se okomio na projekat "500 zadruga u 500 sela" pokušavajući, u stvari, da ga na neki način preotme, i to sada, kada je već uspostavljena ozbiljna zadrugarska infrastruktura širom Srbije. Da bi to učinio, promovisao je svoju akciju "Naše selo".

- "Delta" je preuzela obavezu da od mesta Mala Jasikova i Dubočane stvori primer kako da srpsko selo opstane i da bude kao što su sela u Austriji, Sloveniji ili bilo kojoj drugoj evropskoj državi - naveo je Mišković.

Na pitanja Srpskog telegrafa iz "Delta holdinga" juče nisu odgovorili

Paralelno sa promovisanjem svog projekta, tajkun je krenuo da ruši državni, koji sa velikim uspehom predvodi Milan Krkobabić, ministar zadužen za regionalni razvoj. Kako tvrdi Mišković, ideja o zadrugama je dobra, ali se navodno sprovodi na pogrešan način, odnosno ne ispunjava dva uslova koja on vidi kao ključna: dovođenje evropskog znanja iz oblasti poljoprivrede u selo i obezbeđivanje otkupa svega što rodi na imanju seljaka.

- Zadruge osnovane po sadašnjem modelu ministra Krkobabića ne zadovoljavaju nijedan od ova dva kriterijuma. Mali proizvođači nemaju znanje za vođenje moderne poljoprivrede jer nema nikoga ko bi to znanje mogao da im pruži. Srpskom seljaku danas niko ne garantuje otkup robe koju proizvede na svom imanju - napisao je vlasnik "Delte".

RepublikaFoto: Tanjug
Miroslav Mišković

Miškovićeve ocene kategorično je kao netačne odbacio agroekonomski analitičar Branislav Gulan, koji je i učestvovao u izradi Vladinog projekta o zadrugama.

- Cilj zadruga je da se proizvodi malih proizvođača udruže kako bi se uvećala njihova proizvodnja. Tako od malog seljaka nastaje robni proizvođač. Želim da naglasim da je do sada osnovano 350 novih zadruga, a njih 95 je u proteklih godinu i po dana dobilo milijardu dinara. Taj iznos dobilo je 4.600 porodica - kaže Gulan za Srpski telegraf.

KRKOBABIĆ: Domaćini Poljanice su poslednja odbrana Srbije

RepublikaFoto: Promo foto

Ministar Milan Krkobabić posetio je juče Pčinjski okrug i selo Vlase u opštini Vranje i obišao zadrugu Poljanica trend, kojoj je država odobrila 5,9 miliona dinara bespovratnih sredstava za izgradnju hladnjače i sušare za voće, povrće i lekovito bilje. On je u Vlasu obišao poštu i MZ i sa meštanima Poljanice i Golemog Sela razgovarao o problemima sa kojima se susreću i pomoći koju očekuju od države.

Ministar je posetio i pogon "Jumka", koji proizvodi uniforme za Vojsku i druge proizvode namenske industrije.

- Domaćini Poljanice su poslednja odbrana Srbije. Moramo im pomoći da požele da ostanu. Oni žele put, zadrugu, ambulantu, školu, dom kulture, poštu, crkvu. Ova novootvorena zadruga i pogon "Jumka", koji radi punom parom, dokaz su da je država povukla prvi potez - istakao je ministar i dodao da je Nacionalni tim za spas sela, koji je u formiranju, pre svega namenjen ovim rubnim područjima naše zemlje.

Radun: Nudi se Vučiću

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Politički analitičar Branko Radun ocenjuje da Miroslav Mišković pokretanjem akcije "Naše selo" želi da skrene pažnju države na sebe.

- Mišković bi da bude Krkobabić umesto Krkobabića. Mislim da je ta priča o boljitku sela nastala da bi Mišković bio primećen i kako bi se ponudio Aleksandru Vučiću sa željom da bude deo Vlade - smatra Radun.

Činjenice o projektu

"500 zadruga u 500 sela"
700 miliona dinara namenjeno zadrugama ove godine
4.600 porodica izdržava se od ovih sredstava

350 novih zadruga osnovano od početka projekta

72 zadruge dobile bespovratna sredstva u 2018.
70 zadruga će ove godine dobiti novčana sredstva

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Ew

07.03.2019 10:56

Nastavite da pišete o krleuši i šabanu. Nije ovo tema za neznalice.

Ew

07.03.2019 11:00

Ne objavljujete komentare koji vam se ne dopadaju?