Đilasov kum huška vladike protiv patrijarha Irineja!

Autor: D. S - E. S. T.

Vesti

27.03.2019

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osudu nasilnih demonstracija ne mogu da mu oproste! Otkad je patrijarh Irinej javno iskazao neslaganje sa nasiljem na protestima u režiji Saveza za Srbiju (SZS), krenula je hajka usmerena protiv poglavara SPC.

RepublikaFoto: youtube.com/Naša Srbija
Mlađan Đorđević

Pristalice dela opozicije obrušile su se na Irineja najgorim uvredama i bljuvotinama na društvenim mrežama (o tome je Srpski telegraf juče opširno pisao), SZS ga je u svom saopštenju optužio da je stao na stranu vlasti, a Đilasov kum Mlađan Đorđević, kako naš list saznaje, pokušava da vrbuje vladike i okrene ih protiv patrijarha.

JAVNA TAJNA

Đorđević je, inače, u vreme vlasti Demokratske stranke imao jak uticaj u SPC i javna je tajna bila da su pojedine vladike pod njegovim direktnim uticajem.

Teolog Stojković: Pogubno je da bilo ko napada patrijarha, on je samo pozvao na jedinstvo

- Poslednjih dana javilo nam se nekoliko vladika koje su zvali ljudi iz bliskog okruženja Dragana Đilasa. Te informacije prenete su patrijarhu i njegovim najbližim saradnicima, a na njemu je da odluči hoće li zbog ovoga javno reagovati - navodi za naš list sagovornik iz Patrijaršije i dodaje da nije tajna ni da među episkopima ima nekih koji održavaju kontakte sa Đorđevićem, a preko njega i sa Đilasom.

RepublikaFoto: Tanjug/ FILIP KRAINČANIĆ
Dragan Đilas

Podsetimo, upravo je Đorđević nedavno organizovao posetu Dragana Đilasa KiM. Tamo se lider Saveza za Srbiju sreo sa vladikom raško-prizrenskim i kosovsko-metohijskim Teodosijem.

LOŠE PO DRŽAVU

Kako poručuje verski analitičar Miloš Stojković, u ovom trenutku je pogubno da bilo ko napada patrijarha srpskog Irineja.

- Nemam informaciju da Mlađan Đorđević utiče na vladike, već da je poštovan među jednim krugom episkopa u Srbiji. Smatram da je pogubno da bilo ko napada patrijarha s obzirom na to da je on samo pozvao na jedinstvo. To nije bila podrška bilo kom političkom lideru, već poziv na ljubav i jedinstvo. Nijedan iskreni patriota ni pravoslavac neće ni 17. ni 24. marta da protestuje. Bilo ko, pa makar se zvao i Mlađan Đorđević, ako želi razjedinjavanje unutar SPC oko ključnih nacionalnih pitanja nije ni iskreni Srbin ni pravoslavac - poručuje naš sagovornik.

RepublikaFoto: Tanjug/D. NIKOLIĆ
Patrijarh Irinej

Da je mešanje politike u crkvene poslove loše po državu i njen narod, smatra i politički analitičar Dragomir Anđelković.

- Stav patrijarha Irineja moramo da uvažavamo bez obzira na to da li se s njim slažemo ili ne. Crkva nastupa kao nezavisna institucija, koja je od velikog značaja za srpski narod. Mišljenje poglavara Crkve moramo da poštujemo, a ne da se lobira protiv njega - jasan je Anđelković.

Mlađanu Đorđeviću juče smo poslali pitanja preko organizacije na čijem je čelu, ali odgovore nismo dobili.

Ko je Mlađan Đorđević

  • kum i višegodišnji prijatelj Dragana Đilasa
  • predsednik Srpskog koda
  • bio Đilasov zamenik kad je bio ministar u Koštuničinoj vladi
  • dok je Đilas bio direktor Narodne kancelarije, Đorđević mu je bio desna ruka
  • u vreme dok je Đilas bio gradonačelnik, Mlađan Đorđević bio Tadićev čovek za Srbe van Srbije
  • Milo Đukanović optuživao Đorđevića da je pobegao iz Crne Gore preko brda spasavajući se sekund pre hapšenja
RepublikaFoto: e-stock/A. BAČLIJA

I Sergej vređao patrijarha

Malo zakasnio za drugim prostacima, ali je pokazao da je i njemu tu mesto. Sergej Trifunović podržao je poruku u kojoj se na Tviteru najgnusnije vređa patrijarh Irinej, doduše dan kasnije od drugih, međutim, svakako se potrudio da ipak ne zaostane za primitivcima koji su se obrušili na poglavara SPC.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (22)

Loading
Boki

27.03.2019 07:40

Ovi Đilasovi imaju obraz debeo kao đon, kad mogu i patrijarha da napadaju.

borko

27.03.2019 07:41

Pa hoće sa tim da izazove svađu medju tim ljudima.

Kristina

27.03.2019 07:44

Boze oprosti im , jer ne znaju sta rade.

Ana

27.03.2019 07:46

Opoziciji nista nije sveto.