Vučić položio kamen temeljac za izgradnju fabrike u Loznici

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

02.04.2019

06:47 >> 12:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Loznici je danas položen kamen temeljac za pogon kompanije "Mint", iz sektora automobilske industrije, u koju bi, prema ranijim najavama trebalo da bude uloženo 100 miliona evra i zaposleno 1.000 radnika. Svečanoj ceremoniji polaganja kamena temeljca prisustvovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Mesto na kojem počinje izgradnja postrojenja

Tokom posete Loznici, u okviru kampanje "Budućnost Srbija", predsednik Vučić izjavio je da dolazak kompanije "Mint" u Loznicu znači veliku stvar i pomoć ljudima u Podrinju. U oktobru prošle godine, ministar privrede Goran Knežević potpisao je u ime Vlade Srbije okvirni sporazum, kojim se predviđa otvranje novog pogona te frabike u Loznici. 

Na polaganju kamena temeljca za pogon kompanije "Mint automotive Europe", koja će već od oktobra proizvoditi autodelove, a direktor "Mint Jurop" Čing Li Vong kaže da bi fabrika, koja će se prostirati na 60.000 kvadrata, trebalo da bude potpuno gotova u februaru naredne godine, ali će proizvodnja početi u oktobru ove godine. 

Čing je za medije rekao da je "Mint Jurop", deo grupacije "Mint" koja snabdeva 80 odsto svetskog tržišta proizvođaca automobila.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ

Prema njegovim rečima, u fabriku u Loznici bice uloženo 100 miliona evra i zaposleno 1.000 radnika. 

Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović rekao je za medije da će ovo biti jedna od najvećih investicija u Srbiji i najveća u Loznici.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ

Svečanom polaganju kamena temeljca prisustvuje i ambasadorka Kine, a očekuje se da se preko video linka obrati i vlasnik i generalni direktor "Mint Grup" Čin Ron Hua.

U oktobru prošle godine, ministar privrede Goran Kneževic potpisao je u ime Vlade Srbije okvirni sporazum, kojim se predvida otvranje novog pogona te frabike u Loznici. 

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ

Kako je tada saopšteno iz Ministarstva privrede, kompanija "Mint automotiv Jurop" se sporazumom opredelila da u novi pogon u Loznici, gde ce proizvoditi aluminijumske krovne nosace, obloge za vozila, aluminijumske okvire za vrata i akumulatore, uloži 100 miliona evra i zaposli 1.000 radnika.

Investicija će, navedeno je, biti realizovana u više faza.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ

Kompanija "Mint" svojim proizvodima snabdeva glavne proizvodace automobila koji imaju više od 80 odsto udela na globalnom tržištu, a izvozi u Australiju, Evropu, Severnu Ameriku, Japan i jugoistocnu Aziju.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (18)

Loading
bubica

02.04.2019 13:01

Ovo je kapitalna investicija i puno ce znaciti nasem narodu i zemlji.

bubica

02.04.2019 13:01

Svaka cast i nasoj drzavi a i stranim investitorima, ovo ce biti jedan veliki gigant.

Emir

02.04.2019 13:11

Svaka čast,ova fabrika će sigurno mnogo značiti građanima Loznice.

Zerdjo

02.04.2019 13:18

Srbija raste i razvija se,sve je vise novih investicija.