Čovićevo strašno predviđanje šta nas čeka na Kosovu!

Autor:

Vesti

08.04.2019

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sprema se zlo za Srbe na severu Kosova! Prištinske vlasti, uz podršku svojih stranih mentora, planiraju da "zaokruže suverenitet na celoj teritoriji KiM".

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Nebojša Čović

Ovo dramatično upozorenje iznosi Nebojša Čović, bivši zamenik premijera u Vladi Srbije i prvi čovek Koordinacionog tela za KiM u autorskom tekstu za Srpski telegraf.

Ovo je godina dva jubileja - 70 godina NATO i dve decenije od bombardovanja SR Jugoslavije - i trebalo je umnogome da bude prekretnica. Zbog toga je i izvršen veliki pritisak, pre svega na Beograd, da pristane na sporazum o normalizaciji odnosa, koji je, kako su to zamislili, trebalo da rezultira međusobnim priznavanjem, čime bi se oprao zločin SAD, Velike Britanije i NATO, učinjen bombardovanjem SRJ i zauvek ad akta stave mnogobrojne civilne i vojne žrtve ovog bombardovanja i enormna materijalna šteta. Trenutak je pažljivo planiran jer je prošle godine još postojao tračak perspektive za mogući ulazak Srbije u EU do kraja treće decenije 21. veka, što je, kako su verovali, bila primamljiva šargarepa za Beograd. Tehnički dijalog je preko noći pretvoren u statusni iako ponovo Priština nije sprovela apsolutno nijednu od stavki na koje se obavezala.

Rezultat ovog pritiska i ubrzanja, međutim, u procesu koji je bio, pre svega, površan i isključivo motivisan pomenutom potrebom priznavanja Kosova i pranja istorije NATO i nekadašnjih čelnika pomenutih zemalja je zapravo sušta suprotnost onome što je sporazum navodno trebalo da postigne - sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa. Odnosi i komunikacija Beograda i Prištine su unazađeni za više godina, a situacija na terenu, gde je do pre dve godine postojala kakva-takva normalna saradnja, vraćena je dve decenije unazad.

Priština sprema veliku proslavu 20-godišnjice "oslobođenja", treba im neki zvučan korak, koji ima težinu

Suočeni sa propalim planom, Priština i njeni mentori se vraćaju oprobanoj metodi svršenog čina, koja je do sada viđena više puta. Takse, protivpravno formiranje kosovske vojske, vežbe albanske vojske na teritoriji koja je, po SBUN 1244, još srpska, sve što se dešava na severu KiM deo su ovog plana.

S tim u vezi izuzetno je važno naglasiti sledeće:

1. Nedavna upozorenja Velike Britanije i Nemačke o opasnosti putovanja na sever KiM imaju za svrhu da kreiraju navodnu argumentaciju i pozitivan odnos međunarodnog javnog mnjenja za eventualne akcije Prištine u srpskim opštinama i nereagovanje Kfora, koji bi trebalo da deluje u okviru svog mandata i spreči ovakav scenario.

2. Izjave komandanata NATO, uključujući i komandu Kfora, da je Kosovo suverena država, da može da formira vojsku, da vrši aktivnosti sa snagama trećih zemalja (nedavne vežbe sa vojskom Albanije), te da je svrha NATO prisustva na teritoriji KiM "odvraćanje malignog uticaja trećih zemalja", u najmanju ruku su diskutabilne i izlaze iz mandata poverenog Kforu.

3. NATO kao multilateralna organizacija ne može formalno da prizna neku državu kao suverenu, štaviše, jedan broj članica NATO nije priznao Kosovo kao državu (izjave pomenutih generala se zasnivaju na stavu njihovih matičnih država, dakle, ne mogu se tumačiti kao zvaničan stav NATO, to je i glavni razlog višeglasja u vezi sa formiranjem vojske i uzdržanosti Stoltenberga po pomenutim spornim pitanjima).

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
KFOR

4. Kfor ima jasno propisan mandat, taj mandat nije promenjen time što su privremene institucije same proglasile nezavisnost.

5. Nesprečavanjem prisustva vojske Albanije na celoj teritoriji KiM, a naročito na severu, Kfor je direktno prekršio svoj mandat.

6. Licemernim saopštenjem o legitimitetu aktivnosti albanskih snaga na KiM, uključujući i severne opštine sa većinskim srpskim stanovništvom, Kfor je postao ne samo saučesnik u širenju straha u srpskim sredinama i podsticanju etničkog čišćenja preostalih Srba već i saučesnik u implementaciji planova o stvaranju "velike Albanije" na teritoriji Srbije na kojoj, po Rezoluciji 1244, ima privremeni mandat da obezbeđuje sigurnost svih građana, a pre svega Srba i ostalih nealbanaca.

7. Naše najviše institucije bi u vezi sa pomenutim pitanjima trebalo da hitno upute demarš generalnom sekretaru NATO i vladama zemalja članica. Ovaj korak treba preduzeti što pre iz sledećih razloga: Priština sprema veliku proslavu "20-godišnjice oslobođenja od NATO", formirali su i posebnu radnu grupu koja se tim bavi, dolaze im "kraljice majke" kosovskog projekta - Madlen Olbrajt i Hilari Klinton, verovatno će tu biti i porodica Bler. Biće im potreban neki zvučan korak koji ima težinu, što je, imajući u vidu koordinisane napore Britanije i Nemačke da predstave severne opštine kao kriminalne sredine i pomenute izjave čelnika Kfora, najverovatnije zaokruženje "suvereniteta" na celoj teritoriji KiM.

Na ovakav scenario su upozorili i dobronamerni saradnici predsednika Trampa, i to treba shvatiti ozbiljno.

Na nedavnom Savetu NATO, u nezvaničnim razgovorima, kao glavni neprijatelji Alijanse najčešće su pominjani Rusija, Kina i - predsednik Tramp.

Piše Nebojša Čović

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading