"Vuk sit, ovce na broju"! DOJČE VELE O SAMITU U BERLINU: Nemački model iz 1972. za Beograd i Prištinu?

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

29.04.2019

12:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pozivajući se na svoja saznanja iz krugova bliskih Nemačkoj vladi, Dojče vele danas, uoči samita u Berlinu, piše da je moguće rešenje budućih odnosa Beograda i Prištine u igru ušao "nemački model", odnosno Sporazum o temeljima za međusobne odnose koji je 1972. sklopljen između tadašnje Savezne Republike Nemačke i Nemačke Demokratske Republike.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Angela Merkel i Aleksandar Vučić

Reč je o sporazumu koji je donet u jeku politike približavanja tadašnjeg kancelara Vilija Branta, a otvorio je mogućnost za sprovođenje nekih rešenja po principu "vuk sit, ovce na broju", u okviru kojeg su zemlje koliko-toliko normalizovale odnose, a da nisu službeno priznale jedna drugu, podseća DW.

Diplomatski izvori za DW procenjuju da je teško očekivati da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić staviti svoj potpis ispod dokumenta koji bi Srbiji bilo zabranjeno blokiranje zahteva za članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, jer bi to de facto značilo i priznanje.

Srpski predsednik Vučić, navodi se, ionako već danima pokušava da smanji očekivanja od samita u Berlinu, a u tome ga, kažu, prati i njegova premijerka.

Podsećaju da je Brnabićeva još prilikom poslednje posete Berlinu, u novembru prošle godine, na Privrednoj konferenciji lista Zidojče cajtung istakla da članstvo u Evropskoj uniji za sada i nije tako važno.

Ni signali iz Prištine uoči berlinskog susreta nisu baš ohrabrujući, primećuje DW. Kao jedan od najvažnijih zadataka današnjeg samita za Berlin je, tvrdi DW, da se napokon zakopa ideja u razmeni teritorija, kao moguće rešenje blokade pregovora. To je, tvrdi DW, jasan stav Angele Merkel od samog početka, ali očigledno je da još uvek postoje glasovi koji se zalažu za tu opciju pa to treba na berlinskom sastanku i suzbiti.

I to je, kažu, poruka koja nije samo upućena u smeru Beograda i Prištine, nego i ostalih centara moći u regiji. Kandidata koji bi mogli lakomisleno da posegnu za tim mehanizmom na žalost ima dovoljno.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (13)

Loading
Sara

29.04.2019 13:26

Neophodno je da Priština povuce takse kojima je sabotirala dijalog, a za koji se jedino Srbija zalaže.

Sasa

29.04.2019 13:28

Velika borba ocekuje Vucica.

star

29.04.2019 13:29

Naš predsednik ni u ludilu neće staviti svoj potpis ispod dokumenta koji bi Srbiji bilo zabranjeno blokiranje zahteva za članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, jer bi to de facto značilo i priznanje nezavisnosti Kosova.

Milos

29.04.2019 13:48

То значи да је КиМ у Србији? Можда се то и може прихватити!Да, то је КиМ у Србији!