Obraćanje Vučića posle dugog sastanka sa Makronom: Ni sa kim nisam ovako iskreno razgovarao

Autor: Republika

Vesti

15.07.2019

16:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon svečanog prijema francuskog predsednika Emanuela Makrona u Palati Srbije kome su prisustvovali predstavnici državnog vrha Srbije, Vučić je skoro sat vremena razgovarao sa Makronom u "četiri oka" i kako je sam rekao na konferenciji za medije, nema teme koje se nisu dotakli, a pored razgovora o "kosovoskom čvoru" bilo je reči o bilateralnoj saradnji i potpisivanju niza sporazuma ove dve zemlje.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Konferencija za medije Vučića i Makrona 

- Velika mi je čast što je danas Srbiji u goste došao predsednik Republike Francuske Emanuel Makron i želim da mu se zahvalim na velikoj časti koju je ukazao Srbiji i njenim građanima. To moramo itekako da cenimo i verujem da ćemo svojim delima u budućnosti tu zahvalnost znati da iskažemo.

Mi smo danas imali veoma dug razgovor. Mislim da gotovo ni sa kim nisam imao takav razgovor kao sa predsednikom Makronom, moguće i da nikad ni sa kim nisam tako iskreno razgovarao. Saslušao sam ga, mnogo naučio od njega, izneo sve naše problem - pre svega po pitanju rešenje "kosovskog čvora". Razgovarali smo toliko dugo da teško mogu da pronađem neku temu koje se nismo dotakli… 

Govorio sam istinu i zalagao se da nam Francuska pomogne na našem evropskom putu, i u rešavanju kosovskometohijske krize, rekao kakav ugleda Francuska uživa u celom region, ne samo u Srbiji… Razgovarali smo i o onome što se desilo u Berlinu i što se desilo u Parizu, razgovarali smo o našoj ekonomskoj saradnji. Potpisana su dva sporazuma, i gledaćemo da guramo napred. Naročito je bilo reči o izgradnji metroa, gde ćemo nastaviti da radimo sa našim francuskim prijateljima, zahvalni smo na ponudi Vansija za beogradski aerodrome.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Posebno hoću da se zahvalim francuskim kompanijama i predsedniku Makronu na uspostavljanju vojne saradnje. Zainteresovani smo da kupimo i drugo oružje - želimo da zaštitimo našu vojnu neutralnost i Francuska kao naš saveznik može da bude neko ko sa nama po tom pitanju može još više da sarađuje.

Naročito smo zahvalni na kupovini raketa "mistral", ali je značajno i potpisivanje ugovora o proizvodnji toplotne energije, izgradnji deponije u Vinči -to je ugovor od 350 miliona evra. Značajna nam je i francuska škola, koja će moći da prima đake od 1. septembra 2019 - rekao je Vučić u obraćanju medijima. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (8)

Loading
Ana

15.07.2019 16:36

Razgovori koji ce ojacati odnose.

Aca

15.07.2019 16:46

Srpski narod je danas posebno ponosan.

Jovan

15.07.2019 17:34

Makron o Srbiji i proširenju EU Nema definitivnog datuma za proširenje EU. Ovo je proces. Kada stvari budu spremne onda ćemo to moći i da kažemo. Ne bi bilo dobro da Srbija previše brzo uđe u EU.

Dragan

15.07.2019 19:10

Predsednik nastavlja diplomatske aktivnosti i borbu za napredniju Srbiju.