Šok za Šiptare! I Bajden za podelu

Autor:

Vesti

10.08.2019

05:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako ideja o razgraničenju Srbije i Kosova ne uspe, ne znam šta bi bio plan B, poručio je Majkl Karpenter, bivši savetnik američkog predsedničkog kandidata i bivšeg potpredsednika SAD Džozefa Bajdena. To je praktično prva izjava nekog iz kruga Trampovih protivnika u kojoj zagovara ideju o podeli Kosova.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Džozef Bajden

Sagovornici Srpskog telegrafa iz diplomatskih krugova ovakvu poruku jednog od dugogodišnjih Bajdenovih bliskih saradnika (trenutno je na čelu Bajdenovog "Pen Bajden centra") ocenjuju kao iznenađujuću, ali i ohrabrujuću za Srbiju.

- Očigledno je da je i antitrampistima dozlogrdilo ono što Priština radi. Tu pre svega mislim na sva moguća uslovljavanja u vezi sa dijalogom sa Beogradom i odbijanjem da ukinu takse na robu iz centralne Srbije. Ovo je svakako poruka upozorenja Albancima da paze šta rade i da ne budu tako sigurni da će moći da nastave sa takvim ponašanjem čak i ako Tramp izgubi izbore sledeće godine - objašnjava jedan od zapadnih diplomata sa ogromnim iskustvom u Beogradu, čije su se procene gotovo uvek pokazivale kao tačne.

Naš sagovornik nema nikakvu dilemu da Karpenterove poruke nisu nimalo slučajno plasirane baš u ovom trenutku. Prethodnih dana, kako navodi, oglašavali su se Dejmon Vilson iz Atlantskog saveta, bivši visoki zvaničnik Stejt departmenta Danijel Frid i Edvard Džozef, profesor sa poznatog Univerziteta Entoni Hopkins, svi do jednog eksponenti takozvane duboke države. Njihove strelice bile su upućene ka Beogradu, a ovo je sada očigledno pokušaj da se uspostavi neka vrsta ravnoteže u pritiscima.

- Mislim da bi Srbija, ako bi htela da prevaziđe tu barijeru i prizna nezavisnost Kosova, morala da dobije nešto veoma konkretno zauzvrat, nešto što će građani osetiti kao vredno. Ali mislim da tako nešto još nije na stolu - naveo je još Karpenter u intervjuu za Glas Amerike.

Činjenice o Bajdenu i Karpenteru

- Džozef Bajden je demokrata i bivši potpredsednik SAD za vreme Baraka Obame

- Karpenter je direktor "Pen Bajden centra" i bivši Bajdenov savetnik za spoljnu politiku

- "Pen Bajden centar" osnovan je pre nekoliko godina pri univerzitetu Pensilvanija

- Njegov osnivač je upravo Džozef Bajden, koji na pomenutom univerzitetu radi kao profesor međunarodnih odnosa

Spoljnopolitički analitičar Zoran Spasić kaže za Srpski telegraf da Amerikanci, ma kojoj političkoj opciji da pripadaju, konačno uviđaju da jedino kompromis može da stabilizuje region i ponudi dugoročno rešenje:

- Istina je da Bajden nije okrenut srpskim interesima. Međutim, ove izjave mogu imati veliki politički značaj pošto je i predsednik Vučić više puta potencirao ideju o razgraničenju. To znači da i Amerikanci uviđaju da drugog prihvatljivog rešenja za Srbiju nema, jer svaka druga ideja vodi ili potpunoj okupaciji ili nekim budućim sukobima.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Milan

10.08.2019 09:08

Spasić je dobro rekao.