Otkrivamo šta su pričali u četiri oka: Makronove tri poruke za Vučića

Autor: T. KOVAČEVIĆ - M. R. ILIĆ

Vesti

16.07.2019

07:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tokom sastanka u četiri oka Emanuel Makron preneo je Aleksandru Vučiću tri poruke, saznaje Srpski telegraf. Prvo, Francuska će snažno i bez rezerve insistirati da Priština ukine takse na robu iz centralne Srbije. Drugo, Pariz, a samim tim ni Evropska unija, ni na koji način neće ucenjivati Srbiju i tražiti od Beograda da prizna Kosovo. I treće, Francuska će podržati američki (Trampov) plan za razgraničenje Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Makron i Vučić

Francuski predsednik doputovao je juče u dvodnevnu posetu Beogradu, a posle izuzetno srdačnog dočeka na aerodromu i svečanog defilea ispred Palate Srbija, unutar ovog zdanja razgovarao je sa Vučićem u četiri oka.

OBNOVA PRIJATELJSTVA

Prema saznanjima našeg lista, ovaj sastanak dvojice državnika nasamo bio je gotovo u potpunosti posvećen situaciji na KiM, oživljavanju dijaloga Beograda i Prištine i mogućim rešenjima kosovskog problema.

RepublikaFoto: Predsedništvo Srbije
Makron i Vučić

- Bez obzira na to što je Francuska priznala Kosovo, Makron je u razgovoru s Vučićem iskazao veliko razumevanje za poziciju Srbije. On je ponovio ono što je već nekoliko puta rekao, da su takse koje je uvela Priština glavna prepreka za dijalog i da one moraju što pre da budu ukinute. Posebno je važno što je direktno poručio da Pariz u suštini nema ništa protiv podele Kosova ukoliko se pronađe održiv model, kojim ne bi bili nezadovoljni ni Srbi ni Albanci. Naveo je da po tom pitanju poštuje i podržava ideje Vašingtona - otkriva sagovornik Srpskog telegrafa upućen i u pripreme jučerašnjeg razgovora i u njegov tok.

1. Pariz će žestoko insistirati da se takse ukinu

2. Nema ucenjivanja Beograda i zahteva da se prizna Kosovo

3. Podrška planu o podeli, iza kojeg stoji Trampa

Pre susreta u četiri oka Vučić i Makron su govorili na pisti Aerodroma "Nikola Tesla", kojim upravlja francuski "Vansi".

RepublikaFoto: Predsedništvo Srbije
Makron u Beogradu

- Mnogo toga očekujemo u budućnosti. Obnova prijateljstva između dve zemlje ne bi uspela bez Makronove upornosti, energije i želje Francuske da se vrati u ovaj region. Želim da se zahvalim i kažem da je ovo tek početak naše izvanredne saradnje. Da vam se zahvalim na veri u Srbiju, što ste podsticali vaše investitore da dođu u našu zemlju - rekao je predsednik Vučić i ukazao da su Srbi gostoljubiv narod i da su Makrona sa velikom željom, gotovo ushićenjem, očekivali u Srbiji.

Vučić je Makronu dobrodošlicu poželeo i na francuskom jeziku.

NOVA STRANICA

Francuski predsednik poručio je da je došao u Beograd da okrene novu stranu, potvrdi prijateljstvo i gradi nova partnerstva sa Srbijom.

 

 

- Čak 18 godina nijedan predsednik Francuske nije došao u Srbiju. To je previše dug period. Biće reči o zajedničkoj prošlosti, ali i o budućnosti. Za to je potrebno da cenimo jedni druge i da dobro poznajemo jedni druge. Došao sam ovde da vidim vas, vašu vladu, preduzetnike, ali i da razgovaram sa celim srpskim narodom i da kažem koliko vas poštujemo i koliko prijateljstvo Francuska gaji prema Srbiji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (14)

Loading
ceca

16.07.2019 07:15

Francuska neće ucenjivati Srbiju.

ceca

16.07.2019 07:20

Opozicija je nesložna

Bata Kole

16.07.2019 07:36

Izuzetno važna poseta Francuskog predsednika za nas.

Sara

16.07.2019 07:43

Nema jaceg utiska sa posete Makrona od govora na srpskom - svaka cast nasoj politici