Đilas prop'o! Dobio hladan tuš iz EU i od demokrata

Autor:

Vesti

21.09.2019

05:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najavljeni bojkot mogao bi lako da se obije o glavu strankama koje ga zagovaraju, a pre svega onima okupljenim oko Saveza za Srbiju (Đilasova Stranka slobode i pravde, Jeremićeva Narodna stranka, Obradovićeve Dveri...). Takav zaključak u petak je provejavao u medijskim napisima i izjavama analitičara nakon što je prvo prihvaćena ponuda EU i Dejvida Makalistera za posredovanje u dijalogu vlasti i opozicije da bi zatim vlast saopštila i da će u ponedeljak saopštiti set mera za unapređenje izbornog procesa. Reakcije DS (pogledajte okvir), kao i prisustvo PSG Sergeja Trifunovića na sastanku s vlastima i pozitivna reakcija na mogući dolazak Makalistera nagoveštavaju upravo ovakav epilog.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ/Tanjug/Tanjug/AP
Đilas dobio hladan tuš od demokrata i od EU

Tokom vikenda, SNS će sa koalicionim partnerima, a pre svega SPS, usaglasiti sve detalje ovih mera, a Makalister bi, ako prihvati poziv predsednice parlamenta Maje Gojković, u Beograd mogao da dođe 9. i 10. oktobra. Za tada bi, prema projekciji Gojkovićeve, bila zakazana prva faza razgovora vlasti i opozicije na temu izbornih uslova, medija i biračkog spiska.

Komentarišući preporuke s kojima će izaći vladajuća koalicija, potpredsednik Skupštine i šef poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević, koji se sreo sa Makalisterom, a prisustvovao je i svim sesijama na FPN, kaže za Srpski telegraf da je učinjeno sve kako bi se izašlo u susret opoziciji iako je ona od početka, kako ističe, nezainteresovana za poštovanje izbornih procedura. - Makalister je čovek s kojim se može konstruktivno razgovarati i koji odlično poznaje prilike u Srbiji. Prepoznao sam u njemu optimistični stav po pitanju Srbije kao konstruktivnog partnera EU. Mislim da ćemo imati dobre razgovore i mi smo za njih potpuno spremni - navodi Milićević.

Milićević tvrdi da su pregovori sa opozicijom zapadali u apsurdno stanje, pošto su mnoge izborne procedure donete baš u vreme kad je većina tih stranaka bila na vlasti.

Đorđe Milićević, koji se sreo sa Makalisterom i bio učesnik svih sastanaka na FPN, očekuje dobre razgovore

- Mnoge opozicione stranke izlazile su sa krajnje nerealnim zahtevima, najviše u cilju da zauzmu mesta u određenim institucijama poput RTS ili REM. Oni su, generalno, pokazali slabo interesovanje za izborni proces kao takav, osim za bojkot - zaključuje naš sagovornik. 

DS: Da se pomere izbori

Ujedinjena Demokratska stranka u petak je lupila neku vrstu šamara Đilasu, koji je od njih tražio da se izričito i bezuslovno priklone bojkotu jer je DS, u sasvim drugom tonu, saopštio da bi mogao da učestvuje u dijalogu uz posredovanje EU. DS je, s druge strane, saopštio da neće odustati od zahteva da se poštuje rok od minimum devet meseci od eventualnog prihvatanja zahteva opozicije do održavanja izbora. To bi značilo da bi datum glasanja trebalo da bude pomeren u odnosu na termine koji su se pominjali (mart, april).

Neke od mera koje predlažu SNS i SPS

1. Zabraniti bilo koju vrstu pritiska na građane zaposlene u javnim preduzećima u vezi s izborima

2. Funkcioneri bez političkih aktivnosti u toku radnog vremena

3. Oštrija kontrola trošenja novca za promociju stranaka

4. Prisustvo posmatrača EU, OEBS i drugih međunarodnih organizacija

5. Sve aktivnosti RIK vezane za izborni proces treba da budu blagovremeno dostupne javnosti

6. Izbor članova REM koji dosad nisu imenovani

7. Sprečiti upotrebu imovine i imena javnih preduzeća u svrhe izborne kampanje

8. Formiranje tela za kontrolu kampanje u štampanim i onlajn medijima

9. Potpuno sređivanje biračkog spiska

10. Predloge Stalne konferencije gradova i opština Srbije (ima ih 30) treba pretočiti u zakonski tekst

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (7)

Loading
Dragojlo

21.09.2019 06:29

Nema zezanja sa EU , Djilas je umislio da je nesalomljiv , tako mu I treba .

Djape ja

21.09.2019 06:48

Odavno su oni propali,ali toga nisu svesni.

Sreta

21.09.2019 07:02

Dragan Đilas sve više svakim danom gubi tlo pod nogama. On misli da se sve može kupiti novcem.

Mare

21.09.2019 07:12

Djilas je odavno otisao u politicku istoriju, nema ni ideju, ni plan, ni program, ima samo moto DAJ VLAST DA SE BAHATIM!