VOZAČI, snimaće vas 56 kamera na autoputu Beograd-Niš, a evo ko nikako neće moći da izbegne kaznu!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

30.09.2019

06:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vozače će na autoputu Beograd-Niš od 15. oktobra snimati 56 kamera na 14 lokacija u oba smera, a međusobna udaljenost kamera je od šest do 32 kilometra. Reč je o kamerama koje postavlja JP "Putevi Srbije" u okviru pilot-projekta nadogradnje postojećeg naplatnog sistema na autoputu Beograd-Niš, koji predviđa, između ostalog, postavljanje video-nadzora i na deonicama duž kojih nema odmarališta i benzinskih pumpi.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Foto: Ilustracija

Saobraćajna policija će prva tri meseca testirati te kamere, a potom će, ukoliko testovi prođu kako treba, da ih koristi za kažnjavanje prekoračenja dozvoljene prosečne brzine od 130 kilometara na sat.

Vozači koji u proseku voze brže od 130 kilometara na sat neće moći nikako da izbegnu kaznu osim ako ne prave pauze u zaustavnoj traci, navodi se u tekstu.

Darko Savić iz JP "Putevi Srbije", rukovodilac projekta, kaže da će najkasnije do 15. oktobra biti postavljene sve kamere na predviđenim lokacijama.

- Imaćemo ukupno 56 kamera na 14 takozvanih portala ili nosača u oba smera. Na svakom portalu ćemo imati po dve kamere koje će snimati saobraćaj u sve tri trake - naveo je on.

Na primer, u smeru Beograd-Niš kamere će biti ispred naplatne stanice Beograd u Vrčinu , zatim nakon 10 kilometara ispred naplatne stanice Mali Požarevac, pa posle sedam kilometara ispred Umčara i tako na još 11 lokacija, navodi Savić.

RepublikaFoto: Printskrin
Darko Savić iz JP "Putevi Srbije", rukovodilac projekta

MUP će u prva tri meseca testirati kamere pre nego što počnu da kažnjavaju neodgovorne vozače.

- Premerićemo deonice, uraditi sertifikaciju vremena i trase kako bi bilo apsolutno sigurno da su podaci dobijeni pomoću tih kamera i sistema tačni i da kazne za prekoračenje prosečne brzine danas-sutra neće pasti na sudu - ističu u MUP-u.

"Putevi Srbije" ne rade niti će raditi merenje prosečne brzine

Savić podvlači i da će kamere sa stoprocentnom preciznošću beležiti registarske oznake svih vozila koja se kreću brzinom do 250 kilometara na sat.

Takođe, Savić naglašava da kamere neće meriti trenutnu brzinu vozila.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Stršljen

30.09.2019 12:25

A Ibarska više nije ni bitna ni interesantna,a najviše udesa i pogibija je na njoj.