Čistka u Vojsci Crne Gore pred sudom: Moraće da objasne zašto su šutnuli 22 srpskih oficira i podoficira

Autor: novosti.rs

Vesti

03.10.2019

09:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čistka Srba u Vojsci Crne Gore našla se pred Osnovnim sudom u Podgorici!

RepublikaFoto: Tanjug/B. ČUPIĆ
Vojska Crne Gore

Ministar odbrane Predrag Bošković već dve godine je na udaru žestokih kritika posle odluke da otpusti ili penzioniše 22 oficira i podoficira Vojske Crne Gore, koji su se nacionalno izjašnjavali kao Srbi i, po mnogim kriterijumima, činili elitu. Odgovor "otpisanih" našao se na sudu, gde potpukovnik Nenad Čobeljić pokušava da odbrani sebe i svoje kolege. Na glavnom pretresu u funkciji svedoka saslušan je Mihailo Volkov, direktor Direktorata za ljudske resurse Ministarstva odbrane, koji je rekao "da su razlozi zakonske i strategijske prirode".

Priču su pre dve godine otvorile kontroverzne izjave ministra Boškovića da je odluka o otpuštanju vojnika doneta u koordinaciji sa obaveštajnim strukturama VCG, da bi potom Direktorat za ljudske resurse saopštio da otpušteni "ne zaslužuju da budu deo odbrambenog sistema Crne Gore". To je dovelo do sukoba ministra Boškovića i predsednika Sindikata Vojske Čobeljića.

- Reč je o više oblika diskriminacije - nacionalnoj, političkoj, možda i još nekim. Tvrdim da se radi o kršenju propisa od strane Ministarstva odbrane, što ću i dokazati na sudu. Nisu ispoštovali mišljenje i ocene starešina, od komandira voda do načelnika Generalštaba, koji su nadležni da ocenjuju vojnike. Kriterijumi za najbolje vojnike zvanično ne postoje sem u glavama onih koji donose ovakve nakaradne odluke. Oni najboljeg vojnika, ne samo među 22 otpuštenih, nego i u celoj generaciji od 50 ljudi, koga su komandiri već pripremali da ide u inostranstvo na dodatnu obuku, šalju kući! Ako imate najboljeg po svim kriterijumima, a i ostali su bili odlični, što su komandiri procenili, a ne ja, koji su onda to kriterijumi koji idu iznad najboljeg - kaže Čobeljić.

On podseća da je zaštitnik ljudskih prava 26. decembra 2018. godine doneo mišljenje na njihovu pritužbu o diskriminaciji sindikata odbrane i vojske po svim tačkama, potvrdivši da se radi o diskriminaciji.

- Međutim, Ministarstvo odbrane nije dalo nijedan valjan odgovor osim što su izneli da su to neistine i laži. Da je sreće, neko bi od njih odgovarao, snosio posledice ili bio smenjen, ali to se nije desilo - ističe Čobeljić. - Krivičnu prijavu koju sam podneo protiv ministra Boškovića zbog otpuštanja vojnika Tužilaštvo je odbacilo. Tvrdim da nisu postojali bezbednosni razlozi da se ti ljudi otpuste iz vojske.

ETNIČKO ČIŠĆENJE INSTITUCIJA

Poslanik Demokratskog fronta Strahinja Bulajić, kaže da se nastavlja nacionalna segregacija u Vojsci Crne Gore.

- Pre nekoliko godina desilo se otpuštanje iz službe VCG pripadnika srpske nacionalnosti. Sve ovo se događa upravo kada javnost registruje homogenizaciju i penetraciju albanskog faktora. Na sceni je projekat etničkog čišćenja državnih institucija, u kojima nema mesta za Srbe. Ovakav pristup, setimo se, forsirao je devedesetih godina i ondašnji hrvatski predsednik Tuđman. Dakle, Srbi se tretiraju kao remetilački, ali i nepouzdan faktor i njihovo prisustvo u državnim institucijama je nepoželjno - kaže Bulajić.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading