Preko Kurtija hoće Ahtisarija! Autorski tekst Nebojše Čovića o Izborima na Kosovu

Autor:

Vesti

05.10.2019

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedan od najboljih poznavalaca prilika u južnoj srpskoj pokrajini, Nebojša Čović, nekadašnji šef Koordinacionog centra za KiM, u autorskom tekstu za Srpski telegraf otkriva šta možemo da očekujemo od nedeljnih izbora na Kosovu i Metohiji.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Nebojša Čović

Njegova predviđanja do sada su se ostvarivala sa neverovatnom preciznošću, a evo šta sada piše Čović: - Kada su albanske stranke u pitanju, ceo ovaj manevar je osmišljen od uticajnih zemalja zapada koje su stvarale kosovski projekat kako bi se otvorio prostor za novu političku elitu, neopterećenu zločinačkom prošlošću i kako bi konačan ishod bio pitkiji za mnoge zemlje koje dovode u pitanje legitimitet "kosovskog poduhvata".

Da li će nova Vlada u Prištini biti otvorenija za kompromis od takozvanih šumara, koji su i u kampanji primenjivali sebi svojstvenu metodologiju pretnji i ucena glasača? Ne verujem, jer tu novu elitu predstavljaju pre svega pokret Samoopredeljenje, koji vodi Aljbin Kurti, i LDK, koji, prema istraživanjima, ubedljivo vode ispred ostalih stranaka kosmetskih Albanaca. LDK, kao umerena stranka, bi možda bio otvoren za kompromisno rešenje, ali Samoopredeljenje se u svom dosadašnjem delovanju pokazalo kao izuzetno radikalna i isključiva stranka, tako da će situacija u eventualnim pregovorima, čije se intenziviranje najavljuje za naredne mesece, biti još složenija nego što je to bio slučaj do sada. Utisak je da su ovim manevrom i dovođenjem Samoopredeljenja u poziciju da ima odlučujuću ulogu u pregovorima zapadni mentori posredno želeli da zakucaju ovaj proces i da eventualne ustupke ka Beogradu svedu zapravo na ono što je predvideo tzv. Ahtisarijev plan, koji je i bio osnov za ustav ove kvazidržave. Time bi se, zapravo, u potpunosti ispunili planovi i interesi koje su SAD, Velika Britanija i Nemačka imale od samog početka ovog projekta devedesetih godina prošlog veka.

Važno je da ne dozvolimo da se glasovi srpske zajednice krune

S druge strane, kada su u pitanju srpski politički subjekti na KiM, važno je podsetiti da pomenute zapadne zemlje gotovo 20 godina pokušavaju da smanje uticaj Beograda na kosmetske Srbe, podržavaju stvaranje i aktivnosti autohtonih stranaka, koje odluke donose samostalno. Ovakve stranke podložnije su uticajima kosmetskih Albanaca, odnosno, pre svega, uticajima ovih zemalja i samim tim sklonije su da učestvuju u ostvarivanju interesa koje te zemlje imaju kada je u pitanju KiM. Podele i nesloga su uvek bili glavni problem kada su u pitanju Srbi i glavni neprijatelj svih naših interesa. Više puta sam pominjao 2001. i napor koji smo napravili da sve srpske političke aktere na KiM objedinimo u koaliciju Povratak. I od tada kreću pokušaji da se srpski glasački korpus razbije.

Najavio upad ROSU mesec dana pre akcije

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Kosovska policija

Nebojša Čović je u prethodnim tekstovima koje je pisao za Srpski telegraf precizno predviđao dešavanja na Kosovu. Tako je još u aprilu ove godine upozorio da se sprema akcija jedinica ROSU, što se obistinilo mesec dana kasnije, kada su upali na teritoriju sve četiri srpske opštine na severu Kosova. Nasilna akcija trajala je više od šest sati. Tada je uhapšeno 28 ljudi, od čega 19 policajaca i devet građana.

Foto: Srpski telegraf
Srpski telegraf 8. 4. 2019.

 

Imajući u vidu trenutak u kome se nalazi kosmetski proces, sličan napor trebalo bi da se napravi u vezi sa učešćem i na ovim izborima, da se sve stranke koje pretenduju da predstavljaju srpski narod na KiM objedine i govore jednim glasom. Sada je prekasno da se to učini, a pokušani manevar, opet u režiji mentora kosovske državnosti, jasan je - da se, ako je potrebno, i glasovima Albanaca obezbedi uticaj pojedinih stranaka koje dolaze iz srpskog naroda i formalno prikaže da Srbi, koji odbijaju uticaj Beograda, imaju drugačije viđenje budućnosti pokrajine od onih koji su u bliskoj vezi sa srpskom vladom.

Ono što je važno je da ne dozvolimo da se glasovi srpske zajednice krune i da o budućnosti Srba na KiM odlučuju neki drugi kojima interesi Srba i Srbije nisu na prvom mestu.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading