Milošević je mrzeo Karadžića: Britanski diplomata otkriva nove činjenice o odnosu dvojice lidera

Autor:

Vesti

16.10.2019

05:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Slobodan Milošević prezreo je tadašnjeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića i šefa Skupštine RS Momčila Krajišnika zbog poniženja koje mu je vođstvo bosanskih Srba priredilo odbijanjem Vens-Ovenovog plana i plana kontakt grupe za rešenje rata u BiH.

Radovan Karadžić i Slobodan Milošević

Ovo je na svedočenju pred međunarodnim sudom u Hagu pre dva dana izjavio nekadašnji britanski ambasador u Beogradu Ajvor Roberts u procesu koji se vodi protiv bivšeg šefa DB Jovice Stanišića i njegovog saradnika Franka Simatovića Frenkija. Diplomata koji je u Srbiji službovao između 1994. i 1997. potvrdio je da mu je tadašnji predsednik Milošević više puta rekao da je od komandanta Vojske RS generala Ratka Mladića tražio da zbaci političko vođstvo RS. Kao dokaz za to Stanišićev branilac Vejn Džordaš je iz Mladićevog ratnog dnevnika pročitao da je Milošević preko načelnika Generalštaba VJ Momčila Perišića poručio generalu da otkaže poslušnost čelnicima RS koji, kako je smatrao, vode narod u katastrofu.

PALIO, PA GASIO

Roberts je rekao da se bivši srpski lider tokom 1994. i 1995. zalagao za prihvatanje međunarodnih mirovnih sporazuma u BiH, ali da je to činio kao neko ko najpre zapali vatru, pa je onda gasi.

- Milošević je imao osobine piromana-vatrogasca koji prvo podmetne vatru, a zatim učini mnogo da ona bude lokalizovana, tvrdeći da nije imao ništa s njenim izbijanjem - rekao je Roberts.

Britanski diplomata je dodao da je planom kontakt grupe bilo predviđeno da srpska teritorija bude objedinjena, nasuprot rešenju iz mirovnog sporazuma u Dejtonu 1995.

Slobodan Milošević

- Milošević apsolutno nije podržavao neke od strateških ciljeva bosanskih Srba poput izlaska na more i uklanjanja tri muslimanske enklave u istočnoj Bosni: Srebrenice, Žepe i Goražda - istakao je Roberts.

Prema njegovom priznanju, nekadašnji predsednik je bio spreman da ide do kraja i prizna BiH kao suverenu državu u nadi da će to ubediti međunarodnu zajednicu da ukine sankcije iako su bosanski Srbi to smatrali katastrofom.

- Milošević se protivio ideji o ujedinjenju Republike Srpske Krajine, Republike Srpske i Srbije. Na početku krize u bivšoj Jugoslaviji želeo je da bude novi Tito. Posle raspada države, ambicija mu je bila da bude lider svih Srba kao novi car Lazar - zaključio je Roberts.

Činjenice o Ajvoru Robertsu

Foto: youtube.com/OxfordUnion
Ajvor Roberts

- penzionisani britanski diplomata

- 1968. postao treći sekretar u Forin ofisu

- od 1973. do 1978. služio u odeljenju za Balkan

- od 1994. do 1997. bio ambasador u Beogradu

- kao ambasador službovao u Irskoj i Italiji

- od 2000. nosi titulu viteza

- osim britanskog, od 2017. ima i irsko državljanstvow

BESAN S RAZLOGOM

Advokat Toma Fila, koji je branio Miloševića u Hagu, za Srpski telegraf ističe da je bivši srpski predsednik bio u pravu što je smatrao poniženjem odbijanje ponuđenih mirovnih dogovora od rukovodstva RS.

RepublikaFoto: youtube.com/Nas gost
Toma Fila

- Tačno je da je Milošević bio besan na rukovodioce RS koji nisu hteli da prihvate ni Micotakisov plan, koji je prvi napravljen i bio je najpovoljniji za Srbe u odnosu na sve one kasnije. Međutim, prejako je reći da je Milošević Radovana smatrao neprijateljem. Bio je apsolutista i hteo da ga svi slušaju, a ovi ga nisu slušali - navodi Fila.

Fila: Bio je apsolutista i hteo da ga svi slušaju, a ovi ga nisu slušali

Advokat Radovana Karadžića Goran Petronijević smatra da su Robertsove reči zlonamerno uperene protiv srpskog naroda, a ne pojedinaca:

Petronijević: Robertsove reči zlonamerno su uperene protiv srpskog naroda, a ne pojedinaca

- Nije slučajno što se on kao svedok izvodi kako bi dodatno razdelio ionako podeljeni srpski narod. Britanska maksima je zavadi, pa vladaj, pa se i ovaj diplomata ponaša u skladu s njom. Normalno je da je bilo nesuglasica, ali je prenaglašeno reći da je Karadžić bio Slobin neprijatelj.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Stršljen

16.10.2019 08:35

On je" čovek"pre podne mrzeo sam sebe a posle podne ceo svet,i zato smo dogurali do svega ovoga što nam se izdešavalo.Da je imao bar malo mudrosti i fleksibilnosti,možda bi se bar nešto izbeglo.