Sramni pritisci EU: Vučiću, odrekni se Erdogana!

Autor:

Vesti

23.10.2019

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropska unija ponovo pritiska Srbiju da nekom uvede sankcije, odnosno, kako u Briselu to diplomatski kažu, uskladi svoju spoljnu politiku sa EU. Ovog puta na meti nije Rusija, već Turska...

RepublikaFoto: Republika
Vučić i Erdogan

Prema saznanjima Srpskog telegrafa, iz Brisela je Beogradu upućena poruka da bi Srbija trebalo da se distancira od Turske i njegovog lidera Redžepa Tajipa Erdogana, kojem EU (a pre svega Berlin) zamera na pokretanju ofanzive protiv kurdskih snaga u Siriji.

SRDAČAN DOČEK

- Nekoliko diplomata visokog ranga poslalo je prilično direktne poruke vlastima u Beogradu da bi bilo dobro da se Srbija prikloni sankcijama protiv Turske i osudi Erdoganove strategije u Siriji. Posebno se to pojačalo nakon posete turskog predsednika Srbiji i više nego srdačnog dočeka u Beogradu - kaže naš sagovornik iz diplomatskih krugova.

Podsetimo, mesecima, da ne kažemo godinama, Srbiji su iz Brisela stizale sugestije da se uvedu sankcije Moskvi, koje je Brisel ozvaničio nakon pripajanja Krima Rusiji. Naša zemlja, međutim, nije to učinila, niti će, kako je u nekoliko navrata istakao predsednik Aleksandar Vučić.

Foto: Tanjug/AP
Angela Merkel

Tanasković: Pritiske ćemo ignorisati, kao što smo i do sada činili

Stručnjaci su složni u oceni da Srbija ne treba da podleže ovakvim pritiscima i kvari svoje odnose sa drugim zemljama.

- Evropska unija može tako da se ponaša prema svojim članovima, ali ne prema drugim državama, pogotovo ne prema zemljama kandidatima. Zato, isto kako svojevremeno nismo uveli sankcije Rusiji kad je Unija bila u trgovinskom ratu s njom, verujem da nećemo ni u ovom slučaju jer iza toga može da stoji zamka, odnosno pokušaj kidanja naših veza i oslonaca u odnosu na druge zemlje nasuprot SAD i EU - smatra bivši šef diplomatije SR Jugoslavije Vladislav Jovanović.

Foto: Tanjug/T. VALIČ
Vladislav Jovanović

POZNATE OKOLNOSTI

I bivši ambasador pri Unesko, poznati islamolog Darko Tanasković kaže za Srpski telegraf da Srbija ne treba da reaguje na takve zahteve.

Jovanović: EU može tako da se ponaša prema svojim članovima, ali ne prema drugim državama

- S obzirom na sve okolnosti i odnos EU prema nama, postojaće svakako rutinski pritisak na nas. Mi ćemo pak po svoj prilici odgovoriti na isti način kao što smo to i do sada činili, ignorisaćemo ih, kao što je bio slučaj i u prethodnim takvim situacijama - kaže Tanasković.

Foto: youtube.com/RTRS vijesti
Darko Tanasković

Podsetimo, zemlje članice EU obavezale su se pre neki dan da će suspendovati izvoz oružja Turskoj zbog vojne intervencije u Siriji i pristale da naprave listu ekonomskih sankcija zbog turske eksploatacije nafte i gasa u vodama kod Kipra. Ankara je, s druge strane, poručila da će ozbiljno preispitati svoju saradnju sa EU u nekim oblastima zbog njene "nezakonite i pristrasne" pozicije.

Pritisci i zbog ugovora s Evroazijskom unijom

Srbija bi u petak trebalo da potpiše sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom. I tim povodom su iz Brisela stizale razne poruke i preporuke. Dok, s jedne strane, zvaničnici EU tvrde da sve dok ne postanemo članovi Unije možemo da sklapamo sporazume sa drugim zemljama i organizacijama, mimo javnosti šalju se sasvim drugačije poruke. O tome je prilikom nedavnog boravka u Beogradu govorio i premijer Rusije Dmitrij Medvedev.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Vesna

23.10.2019 07:40

EU može tako da se ponaša prema svojim članovima, ali ne prema drugim državama koje možda nikada neće postati članice EU.