Svetski mediji o taktici ruskog predsednika: Putin dobio rat bez rata

Autor:

Svet

21.10.2019

21:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američka televizijska stanica CNN i nemački list Velt objavili su opširne analize o poslednjim koracima koje je predsednik Rusije Vladimir Putin preduzeo u Siriji nakon što je američki predsednik Donald Tramp odlučio da povuče trupe sa severoistoka Sirije i potom s Ankarom postigao sporazum o petodnevnom prekidu turske ofanzive na sirijske Kurde.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin

CNN navodi da su Turci odmah hladnom vodom polili euforičnu Belu kuću, odbijajući čak da taj sporazum nazovu prekidom vatre, kao i da i u Vašingtonu i na Bliskom istoku shvataju da prekid vatre nije stvaran. On ističe danas, istog dana kada će se ruski predsednik Vladimir Putin i njegov turski kolega Redžep Tajip Erdogan sastati u Sočiju da bi razgovarali o budućnosti Sirije.

- Prilično je jasno: svet će tada saznati kakva će biti budućnost tog nestabilnog regiona. Takođe je jasno da će ruski predsednik u velikoj meri odrediti tu budućnost. Trampovim napuštanjem Kurda, glavnih saveznika Amerike u borbi protiv Islamske države, i njegovim de fakto zelenim svetlom za tursku invaziju na sever Sirije, Bela kuća se izvukla iz sirijske jednačine. Bilo to dobro ili loše, Putin je sada vlasnik vojnog i političkog nereda koji se tamo odvija. Ali, za razliku od užurbanih napora Trampove administracije da diplomatijom u poslednji čas pokuša da zaustavi krvoproliće čije pokretanje je ona i pomogla, Putin bar izgleda kao čovek s planom - ocenjuje CNN.

Navodi se da je Rusija odmah počela pregovore sa Kurdima i sa glavnim saveznikom Moskve, Asadovom vladom, brzo postižući sporazum da se sirijskoj vojsci dopusti ulazak u područja koja drže Kurdi, a gde Damask godinama nije bio prisutan, kako bi se zadržala ofanziva koju predvode Turci. Moskva je, takođe, brzo rasporedila sopstvenu vojsku kao tampon da bi Turke i njihove snage razdvojila od Kurda i sirijskih vladinih trupa.

CNN: Rusi razdvojili Turke od Kurda i sirijskih vladinih trupa, Velt: Nakon odlaska Amerikanaca više niko ne može da osujeti planove Moskve

Velt ocenjuje da je Putin u Siriji dobio rat bez rata tako što su američke snage odlučile da napuste tu zemlju. Nemački dnevnik navodi da nakon odlaska Amerikanaca više niko ne može da osujeti planove Moskve da u regionu vodi "veliku igru", koju je početkom devedesetih godina prošlog veka Rusija zauvek izgubila.

- Putin je uspeo u onome o čemu su mnogi pametni vojni stručnjaci samo mogli da sanjaju. Pobedu bez rata - piše u članku.

Navodi se i da rukovodstvo NATO mora sada da shvati ozbiljnost situacije i da reaguje adekvatno.

Erdogan: Posle razgovora sa Putinom dalji neophodni koraci

Turski predsednik Erdogan izjavio je da će Ankara preduzeti dalje neophodne korake nakon njegovog današnjeg sastanka sa Putinom u ruskom odmaralištu Soči. "Razmotriću proces sa Putinom i nakon toga preduzećemo neophodne korake", rekao je Erdogan na forumu u Istanbulu ne iznoseći više detalja.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading