Skandal! Đilas platio profesore da izglasaju da je Mali plagijator

Autor:

Vesti

23.10.2019

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Đilas umešao svoje prste i oko doktorata Siniše Malog! Lider Stranke slobode i pravde i jedan od vođa opozicionog Saveza za Srbiju Dragan Đilas, kako Srpski telegraf saznaje od pouzdanih izvora, u dilu je sa dva člana Etičkog odbora Univerziteta u Beogradu, koji do 4. novembra treba da odluči da li je doktorat ministra finansija Siniše Malog plagijat ili originalno naučno delo.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Dragan Đilas

- Opozicija je stajala iza blokade Rektorata u Beogradu, kada je grupa studenata, odnosno opozicionih aktivista, zahtevala da rektorka od premijerke zatraži smenu Malog zbog sumnje da je plagirao doktorat. To im, međutim, nije bilo dovoljno, pa je Dragan Đilas odlučio da privoli pojedine članove Etičkog odbora - otkrivaju izvori našeg lista.

Mešetarenje

Kako navode, jedan član Etičkog odbora od Đilasa je dobio i pare da ubedi ostale članove da glasaju da je doktorat Malog plagijat, dok je drugog člana obrlatio obećanjima da će mu, kad se opet vrati na vlast, obezbediti da napreduje u karijeri.

- Iako ova Đilasova priča zvuči naivno, pojedinci, nezadovoljni svojom trenutnom pozicijom i besni na aktuelnu vlast, pokušavaju da mešetare i izbore za sebe bolju perspektivu u budućnosti - dodaju sagovornici.

Fakultet organizacionih nauka, podsetimo, mora ponovo da se izjasni o doktoratu Malog i da svoju odluku pošalje Odboru za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu do 26. oktobra. Prema ranijoj najavi rektorke beogradskog univerziteta Ivanke Popović, Odbor za profesionalnu etiku će, kao drugostepeni organ, najkasnije do 4. novembra odlučiti o doktoratu Malog.

MOJ STAV

Milenko Jovanov, potpredsednik SNS

RepublikaFoto: Tanjug/A. PAP/D.GOLL
Milenko Jovanov

Cela ta ekipa oko Dragana Ðilasa, Vuka Jeremića i ostalih sve radi samo iz ličnog interesa. Njima niti je stalo do građana niti do države, već sve rade po onoj dobroj staroj "ima li mene tu"

Inače, članove Odbora za profesionalnu etiku imenuje Senat Univerziteta na predlog rektora, a odbor ima sedam članova, od kojih su četiri iz redova nastavnika, i to po jedan iz svake grupacija nauka, kao i po jedan student, sekretar fakulteta i istraživač u naučnom zvanju.

- Ne mogu da prejudiciram šta će biti ishod i koju odluku će doneti Odbor za profesionalnu etiku. Procedura je tako postavljena da rektor ne može da utiče jer to nije definisano mojim obimom posla - poručila je Popovićeva.

Malog ruše jer im nije dao pare

Srpski telegraf ranije je objavio da profesor i biznismen Raša Karapandža, koji iz inostranstva pljuje po Srbiji, najviše na Tviteru iz ličnog animoziteta vodi opasnu kampanju protiv ministra finansija Siniše Malog, optužujući ga da je plagirao doktorski rad. Razlog je, kako pokazuju saznanja do kojih je došao naš list, jer je Mali svojevremeno, dok je bio u UO Komercijalne banke, odbio posao sa njegovom kompanijom.

RepublikaFoto: Tanjug/B. STEKIĆ
Siniša Mali

Naime, ovaj profesor Evropske škole za biznis suvlasnik je kompanije CIF (Centar za investicije i finansije), koja je proizvodila softver risk gard (risk guard) za merenje i upravljanje finansijskim rizicima.

- Mali, koji je u to vreme bio na čelu UO Komercijalne banke, nije želeo da kupi softver od njih jer je smatrao da ne valja. To se kasnije i ispostavilo kao tačno. I tu je sve i počelo - priča dobro obavešteni sagovornik Srpskog telegrafa iz bankarskih krugova.

Grupa za pritisak

Urednik medijske mreže Antidot Marko Matić za Srpski telegraf kaže da je skandalozno šta Đilas radi.

- Ponašanje Ðilasovih sledbenika, okupacija Rektorata i ultimatum koji su dali rektorki BU su jasni pokazatelji da oni računaju da je ta odluka već doneta u njihovu korist. Sigurno je da iza tog njihovog uverenja stoje saznanja kako o Ðilasovim aktivnostima iza scene, tako i aktivnostima pojedinih profesora koji su, kao članovi neformalnih grupa za pritisak, godinama unazad vodili kampanju protiv sadašnje vlasti - zaključuje Matić.

Đilas je ostao pri stavu da ne daje izjave za Srpski telegraf.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (37)

Loading
sanja

23.10.2019 05:51

To se od Đilasa i očekivalo.

Nera

23.10.2019 05:53

To i liči na Đilasa da podmićuje i bavi se mutnim radnjama

Ivica

23.10.2019 05:53

Ako profesori imaju imalo dostojanstva i obraza onda nema tih para da se učini tako nešto

ceca

23.10.2019 05:58

Mali je kriv jer nije prihvatio da bude korumpiran.