Američki diplomata Kristofer Hil: Nisam protiv promene granica na Kosovu, Balkanu mesto u NATO i EU

Autor: Tanjug

Vesti

25.10.2019

15:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kristofer Hil, američki diplomata i bivši ambasador u više zemalja regiona, izjavio je da nije protiv promena granica između Srbije i Kosova, ali je dodao da s tim treba biti oprezan zbog mogućih posledica, piše prištinska Koha.

RepublikaFoto: youtube.com/Carnegie Council for Ethics in International Affairs
Kristofer Hil

Hil, koji u Tirani učestvuje na Samitu o miru u jugoistočnoj Evropi, kaže da je korekcija granica važno pitanje, koje ne moze biti rešeno bez dobrog poznavanja situacije i sagledavanja kako bi na to reagovali građani.

To, kako je rekao, nije tema poput sastavljanja godišnjeg budžeta, već je reč o budućnosti.

Stoga, smatra, s tim pitanjem treba biti oprezan i lično, kaže HIl, ne bih žurio.

- Druga stvar je kada postoje razlike između zemalja za koje ljudi veruju da će ih lako rešiti. Pitanje granice je više od toga. Nisam protiv i razumem zašto se o tome toliko razgovara, ali to treba raditi s oprezom - rekao je.

 

 

Govoreći o bezbednosnoj situaciji na Balkanu, HIl je oceno da je ona stabilna, ali da svakodnevno treba raditi na poboljšanju te stabilnosti.

- Bezbednosnu situaciju treba poboljšati, ali u poređenju od pre 20 godina, situacija je bolja. To je nešto na čemu treba raditi svaki dan - rekao je američki diplomata.

Zabrinut je, kaže, zbog ruskog uticaja na Balkanu, ali je naglasio da je budućnost država regiona u NATO-u i EU.

Dodao je da ima neke brige i u vezi s tim što se u ovom trenutku dešava na Balkanu, ali da ne brine o tome kakva će biti budućnost regiona.

- Balkan će biti integrisan u EU i NATO - zaključio je Hil.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading