DS puca po šavovima: Đilas kupio Lutovca za 200.000 evra

Autor:

Vesti

28.10.2019

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šef Saveza za Srbiju Dragan Đilas bukvalno je kupio lidera Demokratske stranke Zorana Lutovca, i to novcem koji je na kamatama zaradio od duga svoje bivše partije, tvrde sagovornici našeg lista među demokratama. Srpski telegraf prvi je pre nekoliko dana otvorio ovu aferu. Đilas je sam rekao da je uplatio DS 200.000 evra preko Fondacije za unapređenje demokratije "Ljuba Davidović". Te pare, međutim, nestale su bez traga i niko u DS ništa ne zna o njima.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ/Tanjug/D. GOLL
Dragan Đilas i Zoran Lutovac

Izvor iz DS tvrdi da vlada opšta omerta o tim parama, a da danima nema sekretara Jaića u stranci.

- Mnogi članovi DS sumnjaju da je ovim novcem praktično kupljen Lutovac da zastupa stavove SZS, a ne Demokratske stranke, i to se najupadljivije vidi po tome što slepo sluša lidera SZS i neće razgovore sa predstavnicima EU, što dozvoljava da Boško postrojava članove DS - navodi naš izvor.

PRVI SVE OTKRILI

Kao što je već o ovom slučaju pisao Srpski telegraf, sada je više nego svima jasno da se Đilas prilično prešao kad je uopšte govorio o tom novcu. Podsetimo, on je ove pare prvi put pomenuo u intervjuu Novom magazinu, u kom je doslovce ustvrdio da mu stranka na ime starog duga više ništa ne duguje, a da je pomenuti novac dobijen od kamata, u dogovoru sa DS, prebacio dotičnoj fondaciji, koju su inače osnovale demokrate još 1991.

Foto: Srpski telegraf

- Svaki dinar koji po zakonu na osnovu kamata pripada meni, dosad oko 200.000 evra, prebacio sam u dogovoru sa rukovodstvom stranke Fondaciji za unapređenje demokratije "Ljuba Davidović". Iza priča o tome kako ja zarađujem na stranci i ucenjujem ih stoji vlast i pojedinci koji su doveli DS na dva odsto podrške građana. Zoran Lutovac i njegov tim preuzeli su stranku u tom trenutku, oporavili je i ona je opet postala respektabilan politički faktor - naveo je Đilas u tom intervjuu, ne računajući da će ova njegova nesmotrena izjava dobiti takav odjek.

Upravnik fondacije ćuti li, ćuti

Upravnik fondacije Borisav Radojković mogao bi da pomogne da se raščivija kod koga su završile Đilasove pare, tačnije novac koji je naplatio na ime kamata od DS. Međutim, on se takođe, kao i Đilas i Lutovac, ne oglašava ovim povodom. Na pozive na broj telefona koji se vodi kao njegov, a koji redakcija našeg lista ima, danima se niko ne odaziva.

Međutim, na nedavno održanoj sednici Političkog saveta DS, partijske kolege su Lutovca sučelile sa pitanjima o ovom novcu. Kako je za Srpski telegraf pojasnio jedan od prisutnih članova, on je na toj sednici nemušto pokušao da objasni da su sve pare koje su pristigle u DS potrošene na stranačke aktivnosti.

- Ipak, nijednog trenutka nije konkretno rekao da misli na taj novac, već je govorio uopšteno - kaže naš sagovornik.

TEŠKO FUNKCIONIŠU

Inače, po slovu Zakona o zadužbinama i fondacijama, novac koji je uplaćen u budžet neke od ovih organizacija ne sme da se koristi za stranačke aktivnosti. Zakon kaže da nije dozvoljeno da ciljevi i delovanje bilo koje fondacije budu usmereni na ostvarivanje posebnih interesa političkih stranaka.

RepublikaFoto: youtube.com/Novo jutro
Jelena Vukoičić

Analitičarka Jelena Vukoičić kaže za naš list da je jasno da Đilasova uloga u DS sve veća.

- Gde je politika, tu je i veliki novac. Poznato je da DS teško funkcioniše, a nema ni šanse da dođe do pristojnog novca za svoje izdržavanje. Đilas je tu u velikoj prednosti jer lako može da ostvari svoje ciljeve korišćenjem političke moći, a novac mu nije problem. U tom smislu može preuzeti DS kad hoće, a Lutovca je već uzeo pod svoje - zaključuje Vukoičićeva.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (42)

Loading
Crni

28.10.2019 08:03

Jeftina DS roba vazda bila i ostala !

Ivan

28.10.2019 08:29

Djilas sve resava novcem .

Jana

28.10.2019 08:37

Opozicija sve svoje probleme resava novcem..

Marko

28.10.2019 09:01

Sramota...DS je spao na niske grane i više nije ono što je nekad bio. Đilas, Lutovac i ostali svi ste bruka i sramota za DS i srpsku politiku i sušta ste suprotnost onoga za šta se pokojni Đinđić zalagao.