(VIDEO) Predsednik Srbije dosledan na sastanku sa Metjuom Palmerom! Vučić: Nećemo dozvoliti ponižavanje Srbije!

Autor: Republika

Vesti

04.11.2019

10:06 >> 10:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon sastanka sa specijalnim predstavnikom američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom, predsednik Srbije Aleksandar Vučić se obratio javnosti i naglasio da Srbija ne odustaje od svog stava po pitanju Kosova, da se neće ponižavati i ispunjavati nečija naređenja, kao i da Srpska lista mora da se nađe u parlamentu.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Palmer i Vučić

11:23 - Mi da ulazimo u sukobe sa Amerikom nećemo jer bismo time pokazali ne samo naivnost nego i glupost. Meni ne pada na pamet da vodim takvu politiku. U našem narodu ima izraz "da se provuče ko kuče kroz tarabu", e tako je i nama mali manevarski prostor da zastupamo svoje interese - rekao je Vučić.

11:18 - Po našem mišljenju je važno da se poštuju rezultati demokratskih izbora. Srpska lista je dobila podršku i ja sam o tome naširoko razgovarao sa prištinskim predstavnicima, uključujući i Aljbina Kurtija. Srbi moraju da imaju svoje predstavnike u institucijama - rekao je Palmer o želji Prištine da izopšti Srpsku listu iz parlamenta.

11:14 - Imali smo priliku da razgovaramo o političkoj situaciji u Srbiji, ali i u celom regionu. To je veoma važno naročito posle neuspeha EU da nađe kompromis sa Severnom Makedonijom i Grčkom. To je istorijska greška, naš je stav. Mislimo da je time poslata jako loša poruka svim zemljama koje su u procesu evrointegracija. Amerika oduvek želi i zalaže se da Zapadni Balkan ima evropsku perspektivu - bio je kratak Metju Palmer.

11:11 - Što se tiče Kosova, naš pristup je potpuno različit, ali to nije neka tajna. Hvala Palmeru što je bio spreman da čuje naše stavove. O svim pitanjima koja ponekad umeju da zabole svakoga u Srbiji - o svemu tome sam razgovarao sa Palmerom. Kao što je i gospodin Palmer meni rekao šta se Americi ne sviđa u politici Srbije. Nadamo se da ćemo kroz dva meseca imati uslove za nastavak dijaloga. Srbija je spremna za kompromis, ali nikako i za ponižavanje, ni za ponižavanje svoga naroda na KiM - naglasio je predsednik Srbije.

RepublikaFoto: Predsedništvo Srbije
Metju Palmer i Aleksandar Vučić

11:08 - Želim da kažem da su ti razgovori bili otvoreni i iskreni. Zadovoljan sam sadržajem tih razgovora. Zadovoljan sam zato što smo razmotrili sva sporna pitanja i sve razlike između nas. To znači da ćemo tražiti rešenja za budućnost uz jedan konstruktivan pristup. To znači da možemo što pre da se vratimo dijalogu. Intenziviramo bilateralne odnose sa SAD, pozivamo predsednika Amerike da poseti Srbiju, nijedan predsednik SAD to nije uradio – rekao je Vučić.

Da potsetimo, nedavna izjava Palmera nakon posete Prištini izazvala je negativne reakcije u Srbiji jer je američki izaslanik izjavio da Srbija ne može u Evropsku uniju dok ne prizna Kosovo, kao i da je Amerika zabrinuta zbog činjenice da se ruska vojna oprema raspoređuje na teritoriji Srbije. 

I sam predsednik Srbije je rekao da je naša zemlja otvorena za dijalog i za kompromis, ali da svakako neće pristajati na ucene. Vučić je naglasio i da mu nije jasno zašto je Palmer na Kosovu govorio samo o obavezama Srbije, a da pritom obaveze Prištine nije uopšte pominjao, a tu se pre svega misli na formiranje Zajednice srpskih opština. Osim toga, predsednik je rekao da Amerika ima pravo na svoj stav i da je on poznat od ranije, ali da to ne znači da će Srbija morati da sluša bilo čija naređenja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (24)

Loading
Jana

04.11.2019 10:28

Pre svega Amerika ne vodi doslednu politiku,i otuda svi problemi.

Veljo

04.11.2019 10:39

Čim Priština ukine takse, Srbija je spremna da sedne za pregovarački sto i nastavi sa dijalogom.

Antirusofil

04.11.2019 11:48

@Veljo - Posle ukidanje takse bice reciprociteta sot je gore od takse?!!

vikica

04.11.2019 10:43

Srbija će svojom politikom mirnim putem rešiti svoje tegobe.