Kao da se on pita! Mustafa se protivi "mini-Šengenu"

Autor: Tanjug

Vesti

10.11.2019

13:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lider Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa usprotivio se "mini Šengenu", ocenivši da takve inicijative, o čemu je razgovarano i na Ohridskom sastanku, udaljavaju zemlje Zapadnog Balkana od evropskih integracija i stavljaju ih pod okrilje Evroazije kojim dominira Rusija, prenosi Gazeta Ekspres.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Isa Mustafa

- To su manevri Srbije da Evropskoj uniji nametne obaveze za normalizaciju odnosa s Kosovom i priznavanje nezavisnosti Kosova. Možda premijeri Albanije i Severne Makedonije imaju jasnu predstavu gde su interesi njihovih zemalja, ali to za Kosovo nije - rekao je Mustafa.

Kako prenosi Kosovo onlajn, on je upitao "u kojim se kuhinjama kuvaju" projekti carinske unije zemalja i zajedničkog tržišta zemalja Zapadnog Balkana i odnedavno “mini-Šengena” između ovih zemalja.

- Na prvi pogled deluje atraktivno, ali u osnovi vode u novu Jugoslaviju, s Albanijom a bez Hrvatske i Slovenije. To su ideje koje mi nismo podržali dok smo vodili vladu i nećemo ih podržati ni na poziciji ni u opoziciji. Baš kao što ne podržavamo promenu državnih granica Kosova - rekao je Mustafa.

Prema njegovim rečima, "mini-Šengen” predlozen je pošto projekat koncipiran u Srbiji za carinsku ili ekonomsku uniju zemalja zapadnog Balkana nije realizovan zbog protivljenja Kosova i Crne Gore.

- Kosovo se ne graniči ni s nijednom državom članicom EU. Stoga bismo ovim sporazumom preneli svoj suverenitet na susedne zemlje, jer se zna da Šengen (mini) podrazumeva jedinstvene politike država članica za slobodan prelazak granica bez kontrole, a to bi se odnosilo i na ''mini-Šengen'' Srbije i pristalica njene hegemonije - zaključio je Mustafa.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading