Premijerka Srbije o doktoratu Malog: Odluka je politička, Siniša će ostati u vladi

Autor: Tanjug

Vesti

24.11.2019

16:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je danas da je odluka o proglašenju doktorata ministra finansija Siniše Malog za plagijat "eklatantan primer političke odluke i političkih pritisaka", koji dovodi u pitanje i nezavisnost Beogradskog univerziteta.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Ana Brnabić

- Ovo je eklatantan primer i političke odluke, i političkih pritisaka, i dvostrukih standarda, i šta sve ne. Za mene, ovo ozbiljno dovodi u pitanje nezavisnost Beogradskog univerziteta i daleko prevazilazi doktorat Siniše Malog - rekla je novinarima u Novom Sadu Ana Brnabić, odgovarajući na pitanje u vezi s doktoratom Siniše Malog i o tome da li će i kakve posledice on snositi.

- Za mene, kao predsednicu Vlade Srbije, najvažnije u ovom trenutku da sve što radim da se pokaže da mi kao Vlada ni u jednom trenutku nećemo da utičemo na autonomiju Univerziteta. Ali, ostali, koji toliko vole taj Univerzitet, treba da razmisle o svim ovim pitanjima i kažu koji su odgovori na njih, jer ovo je daleko prevazišlo doktorat Siniše Malog - rekla je premijerka.

Ona je svoju tvrdnju da Beogradski univerzitet ima dvostruke aršine po pitanju odlučivanju o kršenju etičkog kodeksa potkrepila primerom Saobraćajnog fakulteta.

- Potpuno drugačija situacija je bila kada je profesor Dragan Ðuričin pred Beorgadskim univerzitetom pokrenuo postupak zbog neakademskog ponašanja svog kolege, akademika Teodorovića, jer ga je akademik omalovažavao u javnosti, što nije dozvoljeno po etičkom kodeksu da tor adi bez ikakvog osnova. U tom slučaju, Beogradski univerzitet je potpuno drugačije reagovao. Prosledio je Saobraćajnom fakultetu njegovu žalbu, Nastavno-naučno veće je odbacilo i vratilo Univerzitetu, a Univerzitet to samo prosledio profešoru Ðuričinu i pozvao se na decentralizaciju i da ne želi dalje da se meša. U slučaju Siniše Malog mešao se četiri puta i četiri puta preinačio odluku Nastavno-naučnog veća - rekla je Brnabićeva.

Upitana kako je razumela izjavu predsednika Aleksandra Vučića da Siniša Mali mora snositi i političke posledice i da li to znači da će se to odraziti na njegovu funkciju ministra, premijerka je rekla da će s Vučićem razgovarati "i kao s predsednikom Srbije i kao s predsednikom Srpske napredne stranke“ o ovom pitanju.


- Ako se ne varam, predsednik Vučić je rekao da Mali treba da snosi političke konsekvence svojih loših procena i političkih odluka, a kao ministar finansija on jeste i politička figura. Ja, ako imam šta da zamerim Malom, onda je to što je dozvolio ove pritiske i ucene i da njegov doktorat politizuju kao temu. Mislim da je bilo važno da je Siniša Mali u jednom trenutku trebalo da izađe i kaže - ljudi, u trenutku kada vi politizujete ovaj doktorat, ja u tome ne želim da učestvujem, ne želim ovo da radim ni sebi, ni svojoj porodici, ni Vladi. To bih ja uradila - rekla je Ana Brnabić.

Ocenila je da je Mali još ranije trebalo da povuče svoj doktorat, jer, kako je rekal, njemu zvanje nije ni dodeljeno“.

- I da kaže da to nema više nikakve veze sa akademskom čestitošću ili stručnošču, ovo ima veze samo s političkim pritiscima, koji su od trenutka kada je grupa studenata blokirala Rektorat i rekli mi ćemo ponovo blokirati, ako nam se ne svidi odluka, on je trebalo da kaže da ga ovo više ne zanima - rekla je Brnabićeva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (33)

Loading
Oblak

24.11.2019 16:49

Grupa studenata odlučila o svemu. Ceo BU im se sramno poklonio i priklonio.

Odgovori 12 0
Nikoletka

24.11.2019 17:22

Nemoralno je koliko danas se svako bavi analizom doktorskih i diplomskih dela a covek ima rezultate i to ne mogu osporiti.

Alek

24.11.2019 17:29

Siniša Mali, je veliki čovek, dobar ekonomista i ministar koji ima pozitivne rezultate u svom resoru, predsednik mu ukazuje poverenje a to smeta opoziciji, to što ne mogu da ga potkupe za šaku dolara, pa su drugima zamazali oči i plasirali još jednu laž. Narod veruje Siniši.

Odgovori 11 0
Željko

24.11.2019 17:32

Zašto Siniša Mali ne bi ostao ministar kad odlično obavlja svoj posao? Ionako je odluka kojom se osporava njegov doktorat čisto politička, a Univerzitet neka je na čast što je popustio pod pritiscima opozicije.