Prljave izmišljotine o Krušiku: Bez posla 120 ljudi, izgubljeno 80.000.000$

Autor:

Vesti

30.11.2019

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lažne afere debelo nas koštaju! Zbog isfabrikovanih afera o Krušiku, srpska namenska industrija, ali i cela Srbija, izgubila je 80 miliona dolara! Laži koje su smišljeno plasirane u javnosti o valjevskoj fabrici dovele su do toga da je Saudijska Arabija odustala od kupovine srpskog oružja u vrednosti od 30 miliona dolara. Isto to su učinili i Ujedinjeni Arapski Emirati, pa je Srbija ostala bez još 50 miliona dolara. Ove izuzetno vredne poslove sada su dobili Bugari, odakle je, gle slučajnosti, i pokrenuta afera protiv srpske fabrike namenske industrije.

RepublikaFoto: youtube.com/ Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije

Međutim, ne trpi štetu samo Krušik, već i druge firme koje sarađuju s ovom fabrikom, pa je tako bez posla ostalo i više od 120 radnika Fabrike EDePro. Razlog je, kako je rečeno radnicima, stanje u Krušiku, za koje su radili rakete alas.

Podsetimo, kao po komandi, opozicionari su na sva zvona objavili priču radnika Krušika Aleksandra Obradovića da je navodno otac ministra Nebojše Stefanovića imao povlašćen položaj trgujući oružjem iz valjevskog Krušika. Odmah potom usledio je novi udarac kada je bugarska novinarka slagala da je ukrajinska vojska iz oružja koje je Srbija izvezla toj zemlji ubijala rusku decu.

VUČIĆ: Moraćemo da pomažemo Krušiku i celoj namenskoj industriji posle ovog što ste namerno zemlju doveli u opasnost

Foto: youtube.com/ RTV Marš HD Valjevo

Sve to skupo nas je koštalo, međutim, stručnjaci upozoravaju da nije problem samo u izgubljenom novcu, već da je mnogo gore to što su inostrani kupci izgubili poverenje u Srbiju.

- Ko će sada da posluje sa nama, sa našim kompanijama, sa našim trgovcima, posle ovoga - upitao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, govoreći o aferi "Krušik".

On je istakao i da je ova firma poslednjih godina beležila uspeh i to potkrepio podacima da je 2012. Krušik imao 1.565 zaposlenih i da 61 odsto nisu bili proizvodni radnici, a da ove godine tamo radi 3.231 radnik i da je 80 odsto njih u proizvodnji.

RepublikaFoto: www.krusik.rs/printscreen

Ponos srpske industrije

Krušik je jedna od najstarijih fabrika namenske industrije nastala 1937. Tada se zvala Vistad, po istoimenoj fabrici vojnog naoružanja u Višegradu, čiji je ogranak bila. Posle Drugog svetskog rata dobila je ime Vojnotehnički zavod Valjevo, a 1948. registrovano je preduzeće pod današnjim imenom Krušik.

Minulih 75 godina fabrika je imala uspone i padove, a posebno je bilo teško devedesetih godina, tokom raspada bivše Jugoslavije. Novi uzlet i izlazak na svetsko tržište Krušik dobija poslednjih godina otkad je država sa predsednikom Aleksandrom Vučićem na čelu počela da vodi računa o namenskoj industriji.

Prihod fabrike, istakao je predsednik, 2012. godine bio 2,335 milijardi, a danas je 11,385 milijardi.

MADŽAR, EKONOMISTA: Kad Krušik izgubi, onda se to u manjoj ili većoj meri oseti u celom privrednom sistemu

- Lažete da pričate o Krušiku. Sada ga uništavate i urušavate. Moraćemo da pomažemo i Krušiku i celoj namenskoj industriji posle ovog što ste namerno zemlju doveli u opasnost - poručio je Vučić.

RepublikaFoto: printscreen/RTVPink
Aleksandar Vučić

A koliko će nas koštati ove lažne afere i kakve posledice još možemo da očekujemo, nismo uspeli da saznamo jer iz Krušika nismo dobili odgovore pošto je direktor Vladan Lukić, kako nam je rečeno, ceo dan bio u fabrici sa gostima.

ODRAZIĆE SE NA PRIVREDU

Za razgovor na tu temu nisu bili spremni ni u Fabrici EDePro iako su njihovi radnici, koji su ostali bez posla, očajni zbog svega i što štetu trpe i njihove porodice.

- Nismo zainteresovani za bilo kakve izjave - hladnim glasom je rekla žena iz PR službe ove fabrike i spustila slušalicu.

RepublikaFoto: printscreen/N1

Sve afere podmetnute Krušiku

Aleksandar Obradović, lažni uzbunjivač iz Krušika, završio je u kućnom pritvoru zbog odavanja poslovnih tajni. Za njegovo puštanje na slobodu žestoko se bore Dragan Đilas, predsednik SZS, i Marinika Tepić. Tepićeva svaki dan na društvene mreže izbacuje nove, navodne, dokaze o nevinosti Obradovića, koji je sve, samo nije nevin. On je preko majke Milijane Obradović, koja je, gle čuda, iz Krušika prešla u konkurentsku firmu, poverljive podatke davao Petru Crnogorcu, njenom direktoru. Crnogorac je preko jedne od svojih firme kupovao mine iz Krušika, potom ih prodao Poljacima, a oni Ukrajincima, koji su mine koristili u borbama sa Rusima. Dokumentacija je pokazala da nijedna ukrajinska firma nije imala nikakvog kontakt sa Krušikom. Sve lažne afere plasirali su Bugari preko portala Armsvoč, koji su i najviše profitirali od ovih laži. Naime, Bugari su posle svega dobili poslove bez kojih je ostao srpski Krušik.

A ekonomisti smatraju da će šteta biti mnogo veća od 80 miliona dolara, za koje se sada zna.

- Šteta je očigledna. Trgovina oružjem je delikatna delatnost i tu uvek postoji rizik. Ova afera uticaće na sve nas u onoj meri u kojoj nanosi trošak Krušiku jer je ova fabrika deo naše privrede. Kad Krušik izgubi, onda se to u manjoj ili većoj meri oseti u celom privrednom sistemu - objasnio je Ljubomir Madžar, ekonomista.

Činjenice

* 80 miliona dolara ukupni gubici zbog isfabrikovane afere "Krušik"
* 30 miliona dolara izgubljeno nakon što je Saudijska Arabija odustala od kupovine srpskog oružja
* 50 miliona dolara gubitak zbog otkazivanja posla sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima
* Otkazana kupovina alas raketa
* 120 radnika Fabrike EDePro ostalo bez posla nakon otkazivanja ugovorenih poslova

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading