(FOTO,VIDEO) Vučić i Putin u Sočiju: Strateško partnerstvo Srbije i Rusije svakodnevno jača!

Autor: Republika

Vesti

04.12.2019

11:00 >> 12:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Sočiju s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, u rezidenciji "Bočarov ručej". Ovo je, inače, njihov 17. sastanak.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije
Aleksandar Vučić i Vladimir Putin

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, na početku razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, da nije optimista kada je reč o postizanju konačnog kompromisnog rešenja između Beograda i Prišine.

Vučić je potom, najavljujući teme o kojima on želi da razgovara sa šefom ruske države, informisao Putina da je gasovod kroz Srbiju praktično završen, što je velika šansa za razvoj naše zemlje i što će uticati na bolju budućnost građana.

Obraćajući se Putinu na ruskom jeziku, Vučić je rekao da mu je drago da se ponovo susreću i zahvalio je na vremenu koje je ruski predsednik izdvojio sa ovaj susret, što je za njega lično velika čast.

- Svaki susret sa vama ima veliki značaj za Srbiju - naglasio je Vučić, u obraćanju na početku sastanka, koji će biti nastavljen u četiri oka.

Predsednik je još jednom zahvalio Putinu na stalnoj podršci koju pruža Srbiji za očuvanje njegon teritorijalnog integriteta i nacionalnih intersa.

- Ali, moram da vam kažem da nisam optimističan po pitanju postizanju konačnog kompromisnog rešenja između Beograda i Prišine, ali o toj temi ćemo zajedno razgovarati - rekao je Vučić.

On je ukazao da je ekonomska saradanja Srbije i Rusije sve bolja, te da robna razmena kontinuirano raste.

Podsetio je da se u Srbiji sprovode projekti sa RŽD-om, te pohvalio odgovornost i profesionalizam ruskih partnera.

Posebno je zahvalio ruskom ministru odbrane Sergeju Šojguu za saradnju.

Vučić je podsetio na Putinovu posetu Beogradu s početka godine, koje se, kaže, sa zadovoljstvom sećaju građani Srbije, i pozvao ruskog predsednika da dođe ponovo u Srbiju.

- Očekujemo vas u skorije vreme da posetite našu zemlju - rekao je Vučić.

RepublikaFoto: Tanjug/Predsedništvo Srbije
Vučić je uručio patrijarhovo pismo Putinu

Vučić je ruskom predsedniku uručio pismo patrijarha Irineja koje mu je poglavar SPC lično uputio.

Predsednik Vučić je, inače, uoči susreta najavio da će teme razgovora sa šefom ruske države biti sva ključna pitanja - od Kosova i Metohije, situacije u regionu Zapadnog Balkana, do toga kako Putin sagledava političku situaciju u Evropi, Evroaziji i celom svetu.

Razgovaraće se i o energetici, i ekonomiji uopšte, jer je za Srbiju od ključnog značaja bilateralna saradnja sa Rusijom i unapređenje trgovinske razmene.

 

Inače, sa predsednikom su u Soči doputovali i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar odbrane Aleksandar Vulin i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, kao i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Sa ruske strane, ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, potpredsednik vlade, predsednik ruskog dela međuvladinog rusko-srpskog odbora za trgovinsku, ekonomsku, naučnu i tehničku saradnju Jurij Borisov, pomoćnik predsednika Jurij Ušakov, ministar odbrane Sergej Šojgu učestvuje u pregovorima.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (9)

Loading
Tamara

04.12.2019 11:16

Rusija ce pomoci u resavanju Kosovskog problema

Jovan

04.12.2019 11:26

Predsednik Putin veliki prijatelj srpskog naroda, koji poštuje pre svega predsednika Vučića, a samim tim i sav srpski narod, hvala mu na svoj podršci koju nam pruža!

Zoran

04.12.2019 11:30

Svaki susret ova dva lidera dovodi do novih i boljih resenja za Srbiju.

Igor

04.12.2019 11:38

Odlicna saradnja i pravo prijateljstvo dveju zemalja.