ISPUNJEN GLAVNI ZAHTEV OPOZICIJE, MENJA SE VEĆINA U REM: Šta je sve dogovoreno na sastanku sa evroparlamentarcima?!

Autor: sputniknews.com, Republika

Vesti

14.12.2019

17:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Završeni su pregovori koji su trajali skoro pola godine između srpske vlasti i dela opozicije o uslovima za sprovođenje predstojećih parlamentarnih izbora u Srbiji. U razgovorima su učestvovali i predstavnici Evropskog parlamenta, a deo rešenja je usaglašen.

RepublikaFoto: instagram.com/the_ivxn
Foto: Ilustracija

To je potvrdila i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, koja je izjavila i da je dogovoreno da se izbori ne održe u martu, kako je prvobitno najavljeno. U igri su dva datuma: 26. april ili 3. maja.

Šta je konkretno dogovoreno? Da li su u određenoj meri poboljšani izborni uslovi, što je bio i cilj dijaloga?

Milan Antonijević, izvršni direktor Fonda za otvoreno društvo, koji je organizator i posrednik u pregovorima još od juna, kaže za Sputnjik da je veoma zadovoljan epilogom.

On ističe da je odložen datum izbora do krajnjih zakonskih rokova i da su dogovorene konkretne promene u Regulatornom telu za elektronske medije (REM), koje zaista mora da bude telo koje funkcioniše. Evropski posrednici su usmerili pažnju baš na te dve tačke, što je i doprinelo da se dođe do kompromisa.

RepublikaFoto: Tanjug
Maja Gojković

- Pristanak vladajuće koalicije na te promene nije nikakav ustupak, već čista procena stanja u ovom trenutku i potreba da se vrati poverenje u pojedine institucije - ističe Antonijević.

- Sve ovo je tek prva faza, jer da bi se postigli efekti dogovorenog trebalo bi početi i sa primenom - dodaje on.

- Mora se videti primena Zakona, način funkcionisanja novog REM-a i u krajnjoj liniji da li će pritisci na birače širom Srbije biti smanjeni, kao i da li će se smanjiti ceo taj talas polarizacije u društvu. Nama je to bila motivacija od početka, jer smo videli da u Srbiji postoji izuzetna podela o svakom pitanju, kao i da se politizuju pitanja koja nemaju nikakve veze sa politikom. U Srbiji je sve postalo politika i to je veliko opterećenje za građane i mi smo celim ovim procesom to želeli da izbegnemo - kaže Antonijević.

RepublikaFoto: Tanjug/B. STEKIĆ
Delegacija SNS

Dogovoreno je da pet od devet članova REM-a zamene nezavisni kandidati koji nemaju nikakve veze sa politikom, već sa strukom. Dogovoren je i nadzorni odbor za izbore koji će činiti deset kandidata iz političkih stranaka.

- Ima puno podataka kada je REM u pitanju o njihovom neadekvatnom postupanju povodom događaja na medijskoj sceni. Najava zamene pet članova tog tela, što je većina od postojećeg broja, nešto je što ipak govori o tome da postoji mogućnost da sa nezavisnim članovima dobijamo odluke koje idu ka smirivanju situacije, kao i ka pokretanju određenih postupaka protiv medija i otvaranju pitanja opšteg stanja na medijskoj sceni - napominje Antonijević.

Evropa za pomeranje datuma izbora

Upravo su predstavnici EU predložili da glasanje bude "u krajnjim zakonskim rokovima", kao i da bi trebalo da se ostavi dovoljno vremena da se primene zakoni koji su usvojeni kao deo paketa za poboljšanje izbornih uslova.

- Sve dogovoreno je proizvod ogromne energije koja je uložena, ali i razumevanja da problemi postoje. Od prvog sastanka održanog na FPN-u, kad se nije ni govorilo da postoje problemi, mi smo sada došli do toga da te probleme rešavamo i mislim da je to dobar put na kojem bi trebalo da ostanemo. Da obe strane uvide da je stanje u medijima takvo kakvo jeste, da postoje problemi kada su u pitanju pritisci na birače, da imamo problem oko finansiranja političke kampanje… Rešenja koja smo sada dobili proizvod su svega o čemu smo i ranije govorili - ističe Antonijević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (11)

Loading
Hedona

14.12.2019 17:59

Neka im se sve dozvoli da rade šta god hoće, kako bi izbori bili regularni. Neka im sve, ali opet izbore neće dobiti.

Aleksa

14.12.2019 18:03

Koji je sledeći uslov koji će opozicija tražiti kako bi izbegla da izadje jer zna da će ih izgubiti?

Pedja

14.12.2019 19:03

Mozemo mi ispuniti sve zahteve opozicije ali to ih nece vratiti na izbore.Oni su svesni da bi izlaskom na izbore doziveli debakl!

pokahontas

14.12.2019 20:11

Nezavisni članovi REM predstavljaju ispunjenje zahteva opozicije koja treba da se orijentiše na izbornu kampanju, a ne na postavljanje još zahteva.