Ameri poslali Grenela da ukine takse i pripoji sever Kosova Srbiji

Autor:

Vesti

26.01.2020

18:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Specijalni izaslanik predsednika SAD Donalda Trampa za pregovore Beograda i Prištine Ričard Grenel poručio je za američku agenciju AP da bi sporazum o obnovi železničkog saobraćaja između Beograda i Prištine bio važan za obe strane i ocenio da je to postalo prioritet.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Ričard Grenel

Grenel, koji je i ambasador SAD u Nemačkoj, rekao je da je uspostavljanje železničkih veza postalo prioritet nakon što su američki zvaničnici posredovali u postizanju dogovora o ponovnom uspostavljanju avionskog saobraćaja između Beograda i Prištine, posle 21 godine.

- Vizija predsednika Trampa se upravo dešava. Prednjače poslovna zajednica i fokus na otvaranje novih radnih mesta - naveo je Grenel u pisanoj izjavi za AP, koju je preneo uticajni Vašington tajms.

ISPUNJAVANJE USLOVA

Agencija podseća da je Grenel protekle sedmice boravio u poseti Prištini i Beogradu i da je na konferenciji za novinare u srpskoj prestonici rekao da će se o detaljima sporazuma o obnovi železničkih usluga razgovarati danas na sastanku u Berlinu.

Ističe i da je Grenel rekao da SAD žele da se dve strane fokusiraju na ekonomiju, nova radna mesta i prosperitet kao put ka normalizaciji odnosa.

Ukazuje i da je Grenel pozvao Beograd i Prištinu da uklone prepreke koje su blokirale pregovore više od godinu dana.

Đurić: Dok se ne steknu uslovi za nastavak političkog dijaloga, želimo da se fokus stavi na olakšavanje komunikacije među ljudima

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je da Beograd, dok se ne steknu uslovi za nastavak političkog dijaloga sa Prištinom, želi da se fokus stavi na praktične modalitete za olakšavanje komunikacije među ljudima, kao u slučaju avio-linije Beograd - Priština. On je potvrdio da u tom duhu već danas predstoje razgovori o železničkom saobraćaju i objasnio zašto smatra da bi bilo dobro da se taj vid saobraćaja između centralnog dela Kosova i Metohije i centralne Srbije obnovi.

- U okolini Prištine živi oko 20.000 Srba i oko 35.000 u Sirinićkoj župi i Kosovskom pomoravlju - precizirao je Đurić.

POLITIČKI ODNOSI

Kako je naveo, o političkim odnosima Beograda i Prištine razgovaraće se kada i ako Priština ukine takse. Srbija, prema njegovim rečima, zato pozdravlja stavljanje fokusa na ekonomska pitanja.

- Gospodin Grenel, kao izaslanik predsednika Donalda Trampa, doneo je dodatni fokus predsedničke administracije SAD na odnose Beograda i Prištine i to će svakako imati uticaja na dalji tok događaja u odnosima Beograda i Prištine. Svaki doprinos tome da se takse ukinu, da se dijalog odmrzne na način koji nije zasnovan na jednostranim gestovima i potezima je dobrodošao - kazao je Đurić.

Dačić: Kratak rok je poruka Prištini

Grenelova poruka da rok neće biti neograničen i da za rešenje nema puno vremena, prema mišljenju šefa srpske diplomatije Ivice Dačića, upućena je pre svega Prištini.

- Da bi Priština ukinula takse, potreban je mnogo veći pritisak, a ko će ga sprovesti nego SAD - rekao je Dačić

Tači: Uhvaćeni smo nespremni

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hašim Tači

Izvršni direktor prištinskog preduzeća za upravljanje kosovskim železnicama "Infrakos" Agron Tači rekao je da ih je najavljeni železnički sporazum između Kosova i Srbije uhvatio nespremne, pišu albanski mediji.

- Uhvaćeni smo nespremni. Na vladi je da formira radne grupe. Tada možemo ponuditi našu ekspertizu kako bi to uspelo u praksi. Nismo imali nikakvih najava. O tome nas obaveštavaju mediji - rekao je Tači na prištinskoj televiziji.

Podsetimo, Vučić je nakon susreta s Grenelom istakao da je prvenstveno razgovarao o unapređenju životnog standarda ljudi i boljem ekonomskom i infrastrukturnom povezivanju regiona. Tokom susreta Vučić je Grenelu naveo i podatak da je zbog taksi Srbija pretrpela štetu od 435 miliona evra, te da je ukidanje ovih nameta neophodan preduslov za ekonomski napredak.

Šta bi sve trebalo da obuhvati američki sporazum

- Ukidanje prištinskih taksi na srpsku robu

- Nastavak pregovora Beograda i Prištine ubrzanim tempom

- Korekcija granica

- Sever Kosova pripojio bi se Srbiji

- Investicije SAD u regionu, posebno u severni deo Kosova, koji bi pripao Srbiji

- Dolazak američkih kompanija u Srbiju i na Kosovo

- Ulaganje u putnu infrastrukturu

- Podsticanje trgovine između Beograda i Prištine

- Ubrzavanje EU integracija

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Vita

27.01.2020 16:38

Vratite nam pokrajinu Kosovo i Metohiju.