SAZNAJEMO: Kurti uskoro ukida takse!

Autor:

Vesti

05.02.2020

21:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uprkos tvrdnjama da neće ukidati takse na robu iz centralne Srbije, novi premijer lažne države Kosovo Aljbin Kurti uskoro će ipak to učiniti, saznaje Srpski telegraf.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Aljbin Kurti

Prema saznanjima našeg lista iz Prištine i Beograda, ovakav zaokret posledica je direktnog pritiska Amerike, odnosno pretnje Trampovog specijalnog izaslanika Ričarda Grenela, koji je prištinskim vlastima bukvalno poručio da se ne igraju vatrom jer bi mogli da snose velike posledice.

- Nema Aljbin Kurti previše prostora za manevrisanje jer je Amerika država kojoj sve duguju svoju nezavisnost. Grenelova poruka je bila više nego jasna i dobro su je shvatili u Prištini - dodaju naši izvori.

Dugogodišnji izveštač sa Kosova Milivoje Mihajlović takođe tvrdi da će Kurti ukinuti takse i da će to prikazati ne kao ustupak Srbiji nego Americi.

- Ove dosadašnje izjave i uslovljavanje Srbije za nastavak dijaloga su marketing, spin koji Kurti koristi da bi dobio malo širu podršku. On će ukinuti takse i to će prikazati kao uslugu Americi, ali će ih ukinuti iz praktičnih razloga jer ljudi plaćaju 30 odsto skuplje namirnice nego ranije - smatra Mihajlović.

Ukidanje takse, dodaje Mihajlović, racionalna je odluka.

- Kurti nije neracionalan čovek. On ima velikoalbanske fantazije i to mu zameraju, ali će on promeniti taj kurs. On je, kako su ga opisali u medijima, između ostalog, opasan čovek. Opasan po političke protivnike, a njegov prvi politički protivnik je Hašim Tači. Kurti je proveo više vremena u Tačijevom zatvoru nego u srpskim zatvorima - izjavio je Mihajlović.

On ipak ne očekuje da će dijalog biti uskoro nastavljen jer slede izbori u Srbiji, ali i u SAD.

Ukidanje taksi i nastavak dijaloga jedina je opcija za Kurtija, ocenjuje i prištinski analitičar Ramuš Tahiri. Na pitanje kada bi takse mogle da budu ukinute odgovorio je: "Uskoro."

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (20)

Loading
Uros

05.02.2020 22:19

Lazna drzava, lazne takse. Sta je danas na Kosovu i Metohiji regularno?

Ena

05.02.2020 22:24

Cinjenica je da su Albanci saterani uza zid i da se sada sluze raznoraznim trikovima da bi ostali na laznim funkcijama lazne drzave. Zato moramo biti oprezni. To je ona starogrcka: Ne veruj Ahajcima ni kad darove nose.

pokahontas

05.02.2020 22:26

Pritisla Amerika - mora da se nastave pregovori.

Tasa

05.02.2020 22:27

Sa Šiptarima čovek nikada nije načisto niti im je za verovati.