Crnogorci dobili NATO smernice! Bošković im napunio glavu da Srbija napada zemlju

Autor:

Vesti

09.02.2020

11:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković kaže kako je napad od strane Srbije podržan radikalnim elementima na političkoj i verskoj sceni Crne Gore.

RepublikaFoto: Tanjug/S.MATIĆ
Predrag Bošković

- Sve ovo što se događa u vezi sa Zakonom o slobodi veroispovesti preraslo je u politički obračun sa državom. Svedočimo nezapamćenoj, veoma intenzivnoj kampanji napada na Crnu Goru iz Srbije, sa svih nivoa - tvrdi ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković.

Poručuje da je, uprkos tome, Vlada odlučna u nameri da neće tolerisati eskalaciju protesta i bilo koju vrstu sukoba.

- Bezbednosna situacija u Crnoj Gori je stabilna. Nadležni resori, a tu pre svega mislim na Upravu policije i njene pripadnike, svakodnevno prate dešavanja i učiniće sve kako bi se svaki građanin, bez obzira na versku, nacionalnu ili političku pripadnost, osećao bezbedno i svoje dnevne aktivnosti obavljao nesmetano. Shodno tome, aktuelna situacija u zemlji ne zahteva angažovanje pripadnika Vojske Crne Gore, koja obavlja svoje redovne mirnodopske aktivnosti - kazao je Bošković u intervjuu za „Pobjedu“.

Dodaje kako sa NATO partnerima razgovaraju u kontinuitetu o svim izazovima kad je Crna Gora u pitanju.

- Svedočimo nezapamćenoj, veoma intenzivnoj kampanji napada na Crnu Goru od strane Srbije sa svih nivoa podržane radikalnim elementima na političkoj i verskoj sceni Crne Gore i iz tog razloga smo stručnu tj. ekspertsku podršku zatražili od naših partnera, a sa ciljem jačanja nacionalnih kapaciteta za prepoznavanje i razumevanje pretnji, a zatim i za efikasnije suočavanje i odvraćanje istih. Od eksperata iz NATO zemalja, koji su upoznati sa dešavanjima u Crnoj Gori, kao i sa veoma intenzivnom kampanjom dezinformisanja koja se vodi protiv naše države, dobili smo veoma korisne savete i smernice koji će nam pomoći u daljem jačanju institucionalnih kapaciteta za suočavanje sa hibridnim pretnjama, kao i prilikom izrade potrebnog pravnog okvira u ovoj oblasti. Tom prilikom eksperti su pozitivno ocenili proaktivan pristup koji crnogorska Vlada ima prema ovom pitanju i naglasili da Crna Gora kao punopravna i ravnopravna članica Alijanse u svakom trenutku može računati na podršku zemalja članica NATO-a, a u skladu sa temeljnim principom solidarnosti na kojem počiva savezništvo - dodaje on.

 

 

Kaže kako je Vlada odlučna u namjeri da neće tolerisati eskalaciju protesta i bilo koju vrstu sukoba.

- Sve ovo što svakog dana gledamo i što se događa u vezi sa Zakonom o slobodi veroispovijesti preraslo je u politički obračun sa državom Crnom Gorom i njenim suverenim pravom da samostalno uređuje unutrašnja pitanja. Izgleda da i nakon 14 godina od obnove nezavisnosti svima moramo ponoviti kako bi bilo jasno da je Crna Gora nezavisna država svih građana i članica NATO saveza. Opozicionim strukturama mora biti jasno da je političkim nadmetanjima mesto u parlamentu, a ne na ulicama. Vlada pozdravlja svaki vid protesta koji ima za cilj legitiman, konstruktivan i demokratski vid iskazivanja stavova i mišljenja zarad boljitka života građana. Kada su u pitanju negativna previranja i pritisci, crnogorske institucije već su pokazale spremnost da zaštite crnogorski ustavno-pravni poredak. U skladu sa aktuelnim težnjama Crne Gore ka Evropskoj uniji, a u svetlu realizovanih evroatlantskih integracija pokazali smo i svakodnevno pokazujemo da su, ne sukobi, nego svetla budućnost ono čemu težimo, a država Crna Gora i njene institucije će, kao i do sada, osigurati mir unutar svojih granica i nesmetano funkcionisanje svih segmenata društva - kaže Bošković za "Pobjedu".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.