Ne zna kud udara! Kurti i krvnici i dalje hoće da tuže Srbiju za genocid

Autor: Republika, Tanjug

Vesti

09.03.2020

12:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijer privremenih prištinskih institucija, Aljbin Kurti, ne odustaje od svoje sulude politike sukobljavanja sa Srbijom. On je danas izjavio da je prioritet njegove vlade da tuži Beograd zbog navodnog genocida, jer, kako je kazao, nema pomirenja bez izvinjenja i to će biti tema u nastavku dijaloga.

RepublikaFoto: youtube.com/Slobodno Srpski
Aljbin Kurti

Obraćajući se u parlamentu, na posebnoj sednici povodom jučerašnjeg Dana žena, kojoj prisustvuju i navodne žrtve seksualnog nasilja tokom poslednjeg rata, Kurti je rekao da se njegova vlada "vrši pripreme da tuži zvanični Beograd pred Međunarodnim sudom pravde, ali je dodao da je to dug put".

- To će biti dug put, jer želimo da budemo sigurni da ćemo biti uspešni u tom procesu. Ali, počeli smo da radimo u tom pravcu - rekao je Kurti.

Kurti je rekao i da će u nastavku dijaloga sa Beogradom zahtevati da zvanični Beograd bude odgovoran za sve štete koje je, kako je kazao, "pretrpelo Kosovo, a tražiće i pravdu za žrtve seksualnog nasilja".

- Do sada se o tim slučajevima nije razgovaralo u dijalogu sa Srbijom. Mi ćemo se potruditi da se to promeni jer ne može biti pomirenja bez izvinjenja. Bez kažnjavanja ratnih zločina ne može biti smirenja - rekao je Kurti.

Kao premijer, kazao je, ima obavezu da radi na tome da navodni ratni zločini počinjeni od srpskih snaga tokom proteklih sukoba budu kažnjeni i dodao da "ćutanje i nečinjenje predstavlja zločin".

Ranije su zvaničnici američke administracije upozorili Kurtija da mora da ukine takse koju je uvelo Kosovo na uvezenu robu iz Srbije i BiH, na šta se tzv. "premijer" oglušilo, što su političari i analitičari iz Srbije ocenili kao put koji vodi u politiku izolacije, sukoba i izbegavanja dijaloga.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading