Smaka: Mustafa obara Kurtijevu vladu

Autor: Kosovo online

Vesti

19.03.2020

12:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sednica Skupštine Kosova na kojoj bi trebalo da se izglasa nepoverenje privremenoj Vladi Aljbina Kurtija, mora da bude održana u roku od dva do pet dana, a da bi vlada pala potrebna je prosta većina glasova poslanika, odnosno 61 od ukupno 120, objašnjava profesor ustavnog prava Riza Smaka.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Isa Mustafa

Smaka ne sumnja da će vlada Aljbina Kurtija pasti ukoliko Demokratski savez Kosova Ise Mustafe pokrene skupštinsku proceduru za izglasavanje nepoverenja, napominjući da će za predlog DSK glasati i opozicija.

- Kada padne vlada, predsednik Kosova Hašim Tači poziva predstavnike vladajuće koalicije ili prvu partiju koja je pobedila na izborima, a to je Pokret Samoopredeljenje, da se odredi novi mandatar. Ali Samoopredeljenje nema šanse jer više nema podršku drugih partija - kaže Smaka.

On ne isključuje mogućnost formiranja tehničke vlade, ali ukazuje da bi i to oduzelo puno vremena Kosovu, jer ustav ne precizira jasne vremenske okvire.

- Pitanje je šta bi više vremena oduzelo, formiranje političke ili tehničke vlade. Postupak nije složen, za mesec dana bi mogla da se formira nova Vlada, a ova Kurtijeva bi bila vlada u ostavci dok se ne izabere nova - kaže Smaka.

Komentarišući zahtev privremenog predsednika Kosova Hašima Tačija da Skupština usvoji njegov predlog za proglašavanje vanrednog stanja zbog epidemije koronavirusa, Smaka kaže da ne vidi razlog zašto se to ne bi desilo.

- Taj postupak mora da ide na Skupštinu - kaže Smaka.

On dodaje da ne razume kako ta uredba još uvek nije stigla u Skupštinu.

- Nismo na dva kontinenta, to bi trebalo da stigne za pet minuta - kaže Smaka.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading