Đorđević: Državni domovi za stare pod kontrolom, za zemunski dom nemamo informacije

Autor: Tanjug

Vesti

31.03.2020

08:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarstvo rada nema informacije o tome šta se desilo u privatnom staračkom domu u Zemunu i od Udruženja privatnih domova zatražilo je detalje u vezi sa navodima da su korisnici i zaposleni oboleli od korona virusa, izjavio je danas ministar rada Zoran Ðorđević. On je za Tv Pink rekao da je ministarstvo još pre vanrednog stanja odlučilo da "hermetički zatvori" državne staračke domove i da se ta mera ispostavila kao dobra, a da je ista takva preporuka poslata i tom udruženju da je primene i u privatnim domovima.

RepublikaFoto: Tanjug
Zoran Đorđević

Naime, u privatnom domu "Doživeti stotu" u Zemunu je 19 korisnika o kojima je do juče brinuo samo jedan volonter, jer je kompletno osoblje u samoizolaciji, a šest korisnika i direktorka zbog koronavirusa prebačeni u bolnicu, prenela je Politika.

- Nemamo informaciju šta se dešava tamo, niko nas nije obavestio o tome a kontaktirali smo predsedniska udruženja privatnih domova, i poslali dopis Ministarstvu zdravlja kako da postupamo dalje, jer ne smemo da pošaljemo inspektore da nekom ne bismo ugrozili zdravlje. Tražili smo takođe informacju da li se korisici i zaposleni nalaze u bolnicama i kojim, kako bismo dalje postupali, jer njima je porebna pomoć i da se vidi u kakvom stanju su korisnici - rekao je Ðorđević.

Istakao je da su državni domovi za stare pod kontrolom i da nema problema. - Zatvorili smo ih, odnosno sriktno zabranili posete mnogo pre vanrednog stanja i to se ispostavilo kao dobra mera, važno je da sarađujemo i da čuvamo živote jer je ljudski život na prvom mestu - rekao je Ðorđević.

Ministarstvo rada naložilo je prethodno svim ustanovama za smeštaj u sistemu socijalne zaštite, u koje spadaju i domovi za stare i gerontološki centri, striktnu zabranu poseta. Ðorđević je rekao da najstariji građani, prema rečima struke, spadaju u kategoriju rizičnih i najosetljivijih, kada je u pitanju koronavirus i da zabrana poseta predstavlja preventivu kako bi bili zaštićeni.

 



 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading