(VIDEO) Konferencija o koronavirusu: Novi Pazar je novo žarište! U migrantskim kampovima nema zaraženih

Autor: Republika

Vesti

04.04.2020

13:02 >> 13:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na redovnoj konferenciji o koronavirusu u Srbiji saopšteno je da od poslednjeg izveštaja ima još 5 smrtnih slučajeva i 148 novozaraženih. Naglašeno je i da je Novi Pazar novo žarište epidemije.

- Imamo 148 novih slučajeva zaraženih u poslednjih 24 sata, što sada ukupan broj zaraženih dovodi do cifre od 1624. Od poslednjeg izveštaja imamo još 5 smrtnih slučajeva - rekao je dr Goran Stevanović.

- Kada su u poitanju testirani ljudi, redovno se prati njihovo zdravstveno stanje, tako da ja u ovom trenutku ne bih to iznosila jer još nemam precizne podatke - rekla je dr Verica Jovanović.

- Što se tiče Vojvodine, tamo se leči 84 pacijenta, od toga se njih 5 nalazi na respiratorima i u prethodnih 24 sata od ukupnog broja pozitivnih na Vojvodinu odpada 22% zaraženih - rečeno je na konferenciji. 

- Kao što sam i navela Domovi za stare su deo državnog sistema, mi tu ne odvajamo takve smeštaje, suzbijanje infekcije se radi u svim ustanovama. Domovi za stare, pored pružanja smeštaja, zatim svih onih usluga koje podrazumeva briga za stare, u tim institucijama se kontroliše distribusija materijala kao i zdravstvena zaštita, tim upravlja onaj ko upravlja domovima za stare, ali se primenjuju sva pravila kao i zdravstvenim ustanovama - rekla je Jovanović.

RepublikaFoto: printscreen/Tanjug
Verica Jovanović

U Ćupriji 50 zaraženih, taj grad je jedno od žarišta

- Jedno od žarišta je Ćuprija. Ćuprija je na sto i nešto kilometara od Beograda, tu je registrovano oko 50 slučajeva. Sve mere zaštitne koje se primenjuju i u Ćupriji i istovremeno se svi pacijenti usmeravaju ka regionalnim centrima kojima pripadaju. Na nivou republike i države, mi znamo da je Ćuprija žarište i sve mere koje se sad primenjuju odnose se na dijagnostifikovanje i lociranje kontakata - rekla je Jovanović.

- Zdravstveni radnici u KBC Dragiša Mišović se testiraju gde postiji sumnja i ukoliko je smanjen broj radnika, vrši se preraspodela radnika kako bi bolnica mogla nesmetano da radi. U ovom trenutku nemamo podatke koji je to tačno broj, ali ukoliko se potvrdi da ima pozitivnih, na vreme se udaljavaju sa radnih mesta - rekla je dr Jovanović.

- Što se tiče izlečenih, da, mi imamo izlečene i kod njih je klinička slika bila lakša tako da proces lečenja traje od 7 do a4 dana, a kada je u pitanju teža klinička slika, tu period oporavka traje značajno duže, od 14 do 28 dana - rekao je dr Stevanović.

- U Novom Pazaru imamo formiranje novog žarišta i već se razmišlja o tome da se tamo formira tamo bolnica, već se šalju respiratori tamo i grupa lekara ide tamo da bi se pacijentima pružila najbolja moguća zaštita - rekao je dr Stevanović.

Na Sajmu nema osoba koje tek čekaju rezultate testiranja, dakle, na Sajmu se isključivo nalaze osobe kojima je potvrđeno prisustvo "kovida 19".

Posle kontrolnog testiranja, 38 pacijenata je negativno na Sajmu. Sledi i drugi krug kontrolnog testiranja.

Dijaspora pita: Na koji način da se pomogne finansijski?

- Neizmerna zahvalnost svima koji žele da pomogne državi, treba da se jave našim nadležnim konzulatima i ambasadama i oni će im objasniti jasne procedure kako mogu da pomognu i u finansijskom smislu i u pogledu opreme. Što se tiče lekara koji žele da se vrate u Srbiju i pomognu sada u legenju, isto treba da se jave našim konzulatima i ambasadama svuda u svetu. Pokušaćemo da organizujemo da dođu do nas, znate da je u ovom trenutku veoma teško organizovati transport - rečeno je na konferenciji.

Prihvatni centri u Srbiji: Da li se tamo vrši testiranje?

- Vezano za objekte u kojima se nalaze migranti, tu se nalaze lekari. Svi migranti imaju ista prava i testiraju se u zavisnoti od toga da li imaju simptome. S obzirom da je svaki migrantski kamp dobro obezbeđen i teško se u njih ulazi ili izlazi time je i moguićnost prenošenja zaraze značajno smanjuje. Sve koje smo dosad testirali, a bilo je takvih, nisu bili zaraženi - rečeno je. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (13)

Loading
Ina

04.04.2020 13:13

Dajmo svi maksimum u postovanju mera i ucinimo sve sto je do nas da ovu tesku borbu privedemo kraju,Srbija iz ove bitke mora izaci kao pobednik.

Tanja

04.04.2020 19:45

@Ina - Srbija ce iz ove bitke izaci kao pobednik jedino ako se budemo pridrzavali svih donetih mera.

Nia

04.04.2020 13:24

Svaki dan u kom ima umrlih je crni dan za Srbiju. Sta reci, mnogo mi je zao i iskrreno saucesce porodicama preminulih

Kosta

04.04.2020 13:24

Svi zajedno ćemo prebroditi i ovu tešku situaciju.